Najavljena sezona Jazz orkestra HRT-a

Najavljena sezona Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
14.09.2023.

Zagreb, 12. rujna 2023. – Radna jedinica Glazba HRT-a pri kojoj djeluju Simfonijski, Jazz i Tamburaški orkestar te Zbor HRT-a, odnedavno (ponovno) i Dječji zbor, u Studiju Bajsić na HRT-u predstavila je nadolazeću koncertnu sezonu svojih ansambala. 38 novih koncertnih programa očekuje nas u sklopu pet dobro nam poznatih ciklusa: Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a, Kanconijera Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumata Zbora HRT-a, Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a te ciklusa U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a.

Koncertnu sezonu 2013/2014, pod vodstvom Gordane Krpan, dugogodišnje urednice i voditeljice izravnih prijenosa koncerata Majstorskog ciklusa na Trećem programu Hrvatskoga radija, predstavili su rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj, šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Pascal Rophé, šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser te novoimenovani umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a Matija Fortuna.

Ivana Kocelj osvrnula se najprije na proteklu, iznimno uspješnu sezonu koja je donijela nekoliko nagrada Porin diskografskim izdanjima Jazz orkestra i Zbora HRT-a, niz iznimnih projekata i suradnji kao i ponovno pokretanje Dječjeg zbora HRT-a. Takvu razinu će pratiti i sezona koja je pred nama, i kvalitetom i cijenama pretplate i ulaznica koje i dalje ostaju povoljne. Naglasivši važnost povratka publike u koncertne dvorane, ne samo one predpandemijske, već i nove, mlade publike, istaknula je edukativne programe za djecu i mlade, kao i činjenicu da je grad Zagreb vratio ansamblima HRT-a status javne potrebe u kulturi. Koprodukcije s partnerima kao što su Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija, gostovanja ansambala primjerice u Rijeku i Split ostaju važan dio događanja. Od ove sezone, koncerti Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer četvrtkom moći će se, osim na Trećem programu hrvatskoga radija, pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije.

Umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser rekao je kako nas za početak očekuje projekt koji se „rijetko događa“: Jumbo Big Band. Riječ je o tri big banda – RTV Slovenije, RTV Srbije i HRT-a koji se udružuju u veliki ansambl pod vodstvom Sigija Feigla u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zahvaljujući posredovanju maestra Pascala Rophéa, i Jazz orkestar HRT-a ostvarit će suradnju s pijanistom Makotoom Ozoneom, osnivačem najpoznatijeg japanskog big banda No Name Horses iz kojega su potekle mnoge zvijezde jazza. U ovoj sezoni svoj autorski koncert imat će član Jazz orkestra HRT-a, bubnjar Janko Novoselić. Nastavlja se i svojevrsna tradicija suradnje s Jazz at Lincoln Center orkestrom, pa ove godine gostuje aranžer, skladatelj i saksofonist Ted Nash.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Miron Hauser, umjetnički voditelj
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, 20 sati

01

Četvrtak, 5. listopada 2023. - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

JUMBO BIG BAND

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije

Big Band Radio-televizije Slovenije

Big Band Radio-televizije Srbije

Sigi Feigl, dirigent02

Srijeda, 15. studenoga 2023.

IN THE MOMENT

Jure Pukl, skladatelj, saksofon

Miron Hauser, dirigent03

Srijeda, 6. prosinca 2023.

HORIZONS

Alex Sipiagin, skladatelj, truba

Miron Hauser, dirigent04

Srijeda, 31. siječnja 2024.

NENAD VASILIĆ

Nenad Vasilić, skladatelj, kontrabas

Miron Hauser, dirigent05

Srijeda, 13. ožujka 2024.

RENATO CHICCO

Renato Chicco, skladatelj, orgulje

Miron Hauser, dirigent06

Srijeda, 17. travnja 2024.

FANTAZIJA

Janko Novoselić, skladatelj, bubnjevi

Miron Hauser, dirigent07

Srijeda, 15. svibnja 2024.

TED NASH

Ted Nash, skladatelj, saksofon

Miron Hauser, dirigent08

Srijeda, 12. lipnja 2024.

MAKOTO OZONE

Makoto Ozone, skladatelj, klavir

Miron Hauser, dirigent


HRT zadržava pravo izmjene programa.

Ulaznice će biti u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta (osim za koncert u Dvorani Lisinski).

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja