14. Rovinj Spring Jazz

14. Rovinj Spring Jazz
Datum objave:
15.05.2024.

ROVINJ SPRING JAZZ 2024: TRI VRHUNSKA KONCERTA OD 23. DO 25. SVIBNJA

Ovogodišnji 14. Rovinj Spring Jazz održat će se u rovinjskom Multimedijalnom centru od 23. do 25. svibnja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, a na programu su tri vrhunska glazbena događaja. Pozornica ovogodišnjeg festivala, koji uoči turističke sezone donosi izniman doživljaj jazza u Rovinju, rezervirana je za Tamaru Obrovac i Stefana Battagliu koji u četvrtak, 23. Svibnja predstavljaju hvaljeni „Apoxyomenos Recomposed“, a publika će moći uživati i u koncertima Filip Pavić Quarteta u petak 24. svibnja i Aleksandar Sipiagin Quarteta, koji je na programu u subotu 25. svibnja. Svi koncerti počinju u 21 sat, a uz glazbena događanja, na festivalskom programu je uoči subotnjeg koncerta i predstavljanje knjige najpoznatijeg hrvatskog jazz kritičara i pubicista Davora Hrvoja„Zamrznuta glazba“. Naime, Rovinj Spring Jazz od svojih početaka ima i edukativnu ulogu, a i to je jedan o razloga da je ulaz za posjetitelje mlađe od 18 godina besplatan.

„Ususret 15. obljetnici našeg festivala koji tradicionalno nastavlja s promocijom jazz glazbe, posebno vrhunskih domaćih jazz glazbenika  a kao i uvijek s nama su i sjajni jazz umjetnici iz inozemstva, ove godine naše posjetitelje očekuje i programska novost. Uz podršku našeg rovinjskog partnera The House of Local Products uz jazz note kušat ćemo sjajna vina: s područja Vižinade vina Deklić (23. svibnja), iz Vodnjana nam dolazi mlada vinarija Medea (24. svibnja), a iz obitelji Pereša-Vitasović predstavljamo vina Teraboto (25. svibnja)“, ističe Dubravka Svetličić, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj.

Jedinstvena hrvatska skladateljica i pjevačica Tamara Obrovac i talijanski pijanist Stefano Battaglia prve festivalske večeri 14. Rovinj Spring Jazza, u četvrtak, 23. svibnja, predstavit će projekt “Apoxyomenos Recomposed” koji se temelji na kompozicijama koje je Tamara Obrovac skladala za balet „Apoksiomen“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017. godine. Njezine skladbe aranžirao je i reharmonizirao Stefano Battaglia, a konačnu su formu dobile tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale Chigiana u jesen 2022. godine, kada su i snimljene. Tekstovi pjesama su na starogrčkom, a temelje se na fragmentima stihova iz Euripidovih „Trojanki“ koje je za baletnu predstavu izabrala dramaturginja Lada Kaštelan. Ovaj je umjetnički projekt nadahnuo Apoksiomen – brončani kip mladoga atlete koji je nakon 2000 godina pronađen u podmorju nadomak Malog Lošinja. Melodioznost i oporost starogrčkog dali su novu dimenziju kreativnom radu ovog dvojca, čije su minuciozne izvedbe otvorile nove izražajne mogućnosti i potaknule transformaciju kompozicija u jednu drugačiju glazbenu formu koju karakterizira spoj suvremenog jazza i improvizirane glazbe te elemenata klasične glazbe.

Tamara Obrovac i Stefano Battaglia surađuju od 2018. godine u ansamblu TransAdriatic quartet koji je 2019. godine objavio album TransAdriaticum, na kojem je Tamara, ostajući vjerna svom izričaju u kojem povezuje Istru i suvremeni jazz, predstavila nove skladbe pisane za kvartet vrhunskih glazbenika iz Hrvatske i Italije, pritom posebno nadahnuta originalnim pijanističkim rukopisom Stefana Battaglie. Njegov se senzibilitet i poetika izvrsno nadopunjuju s emotivnošću i ekspresivnošću Tamarinog vokala.

TAMARA OBROVAC hrvatska je glazbenica, skladateljica i pjevačica čiji autorski izričaj i skladateljski rad karakterizira spoj elemenata istarske tradicije i suvremenog jazza, kao i visoka razina i originalnost umjetničkog djelovanja njenih ansambala. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost, Tamara sklada i za kazalište i film. Objavila je 13 autorskih albuma, a skladala oko 200 kompozicija te održala brojne koncerte diljem svijeta koje prate izvrsne ocjene publike i kritike. Dobitnica je brojnih uglednih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

STEFANO BATTAGLIA jedan je od najznačajnijih suvremenih međunarodno poznatih talijanskih pijanista, klasične i jazz naobrazbe, istančanog i originalnog pijanističkog rukopisa. Snimio je više od 100 albuma za poznate izdavačke kuće poput ECM, Universal, od kojih nekoliko sa svojim triom, te deset solo klavirskih albuma. Nastupao je  na svim značajnijim festivalima diljem svijeta, a od 1998. godine predaje na Jazz Masterclasses u Sieni.

Filip Pavić Quartet nastupa druge festivalske večeri Rovinj Spring Jazza, u petak, 24. svibnja, u rovinjskom Multimedijalnom centru. Gitarist Filip Pavić će sa svojim kvartetom, kojeg čine vrhunski glazbenici Petar Ćulibrk, (klavir), Zvonimir Šestak (kontrabas) i Borko Rupena (bubnjevi), rovinjskoj publici predstaviti glazbu sa svoja dva albuma: “Terra Incognita” i “Labyrinth Songs”. Riječ je o izdanjima, kojima se Pavić, kako ističe Davor Hrvoj „ potvrdio kao nova kreativna snaga na hrvatskoj jazz sceni – kao vješt instrumentalist, maštovit skladatelj i vođa sastava kojem glazbenici vjeruju.“

FILIP PAVIĆ upisao je studij Jazz gitare na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi profesora Guida Jeszenszkog 2011. godine. Tijekom boravka u Grazu surađuje s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima, kao što su Jim Rotondi (kao višegodišnji član Jim Rotondi Electric Banda), Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. Godine 2019.  završava master studij jazz gitare u Grazu. Trostruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije - 2019. godine za mladu nadu jazz glazbe, te 2020. i 2023. godine za najboljeg jazz gitarista.

PETAR ĆULIBRK diplomirao je kompoziciju s teorijom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Surađivao je s brojnim hrvatskim i stranim glazbenicima, a trenutno je aktivan kao solo pijanist te član sastava More Love Ensemble, Cloud Buzz, Miro Kadoić Kvintet i Filip Pavić Quartet. Dobitnik je druge nagrade na prvom hrvatskom jazz natjecanju 2015. godine. Dvostruki je dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz pijanista (2020. i 2023.., a njegov solo album prvijenac „Old School“ nominiran je za nagradu Porin 2023. godine za najbolji album jazz glazbe.

ZVONIMIR ŠESTAK Bachelor i magisterij jazz kontrabasa završava na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz u Austriji. Surađuje s brojnim renomiranim glazbenicima među kojima su: Amira Medunjanin, Bojan Z, Ante Gelo, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Davor Križić, Saša Nestorović, Krunoslav Levačić, Charlie Jurković, Didier Lockwood, Deborah Carter, Karen Asatrian, Jazz orkestar HRT- a, HGM Jazz orkestar, Zagrebački solisti, Zagrebačka Filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a… Nastupao je na jazz festivalima i u koncertnim dvoranama diljem svijeta. Dobitnik je pet nagrada Status te nagrade Porin za svoj prvi autorski album „In the Pocket“ (2021.).

BORKO RUPENA Za njegov glazbeni  put ključno je bilo preseljenje u Zagreb te upoznavanje i rad s mentorom,  legendarnim bubnjarom Krunoslavov Levačićem. Surađivao je s gotovo svim hrvatskim jazz glazbenicima, poput Matije Dedića, Davora Križića, Saše Nestorovića, Mire Kadoića, Zvjezdana Ružića, Tamare Obrovac, Valerije Nikolovske i mnogih drugih te s vrhunskim stranim glazbenicima među kojima su: Deborah Carter, Simon Marlow, John Stowell, Jeremy Brown, Žiga Golob, Enrico Zanisi, Simone Seraffini, Mirko Cisilino, Francesco Bearzatti… Trenutno je aktivni član nekoliko sastava: Sonic Diptych, Ivan Kapec Quintet, Pavle Miljenović Quintet, Atma Mundi Ensemble, Pavle Jovanović Quartet, B's Funstellation, Filip Pavić Quartet, Mary May, Ivan Bonačić Quartet, 4in3 +1…

Završnica 14. Rovinj Spring Jazza u subotu, 25. svibnja donosi promociju knjige Davora Hrvoja:„Zamrznuta glazba“ koju je objavio Ex libris Rijeka, 2022.godine, a slijedi koncert Aleksandar Sipiagin Quarteta kojeg uz trubača Alexa Sipiagina, čine i Makar Novikov (bass), Sasha Mashin (bubnjevi) i Antonio Farao (klavir). Međunarodni kvartet svestranog jazz glazbenika Alexa Sipiagina svoje izvedbe zasniva na bogatom iskustvu što ga je ovaj ugledni trubač stekao svirajući s velikanima jazza kao što su Dave Holland, Michael Brecker, Gonzalo Rubalcaba, Chris Potter, Eric Clapton, Dr. John, Elvis Costello.

„Alex Sipiagin rođen u Rusiji, živio je u New Yorku više od 30 godina, a sada se preselio u Italiju, zadivljuje svojim robusnim, preciznim zvukom i dinamički nepogrešivim stilom. Međunarodno poznati pijanist Antonio Faraò i Sipiaginov dugogodišnji suputnik basist Makar Novikov, zajedno s bubnjarom Sashom Mashinom savršeno ga nadopunjuju. Pokretni, fluorescentni zvuk ovog benda, sa svojim pulsirajućim ritmovima, modernim harmonijama i koncentriranim izričajem, jamči nam uzbudljiv koncert“; najavljuje Davor Hrvoj.

ALEX SIPIAGIN je na jazz festivalima diljem svijeta nastupao s Daveom Hollandom, Michaelom Breckerom, Gonzalom Rubalcabom, grupom Mingus i mnogim drugima. Godine 1990. sudjelovao je na Međunarodnom natjecanju Louis Armstrong koje je sponzorirao Institut Thelonius Monk u Washingtonu, osvojivši najviša priznanja. U svojoj karijeri postao je omiljeni svirač raznih sastava: Gil Evans Orchestra, Gila Goldsteina Zebra Coast Orchestra, George Gruntz Concert Jazz Band, bubnjara Boba Mosesa, Mozamba, Mingus Big Band kao i Mingus Dynasty i Orkestar Mingus te Big Band Davea Hollanda. Godine 2003. snimao je s Quindectetom Michaela Breckera i bio na turneji s Michael Brecker Sextetom. Surađivao je s  Ericom Claptonom, DrJohnom, Aaronom Nevilleom, Elvisom Costellom, Michaelom Franksom, Daveom Sanbornom, Deborah Cox, legendarnim producentom Philom Ramoneom, Gonzalom Rubalcabom. Mnogi albumi u kojima je sudjelovao bili su nominirani ili su osvojili nagradu Grammy (Dave Holland Big Band, “What Goes Around” i “Overtime”, Michaela Brecker Quindecteta “Wide Angles” i Dafnis Prieto Big Band “Into the Sunset”). Nastupao je diljem svijeta, bio je profesor na Sveučilištu New York i stažirao na Konzervatoriju u Amsterdamu. Trenutno radi na Glazbenoj akademiji u Baselu u Švicarskoj i Siena Jazzu u Italiji.

Snimio je dvadesetak solo albuma za prestižnu jazz etiketu CrissCross Jazz, na kojoj su sudjelovali Chris Potter, Eric Harland, David Binney, Adam Rogers, John Escreet i Matt Brewer.

ANTONIO FARAÒ jedan je od najcjenjenijih pijanista na međunarodnoj sceni. Faraòov stil je jedinstven:krase ga besprijekorna tehnička vještina, neobuzdana kreativnost i uzbudljiva vitalnost te izvanredne ritmičke vještine. Faraò je radio s nekoliko velikana jazza, uključujući i snimanje albuma „Eklektik (Warner Music) koji uključuje nevjerojatnu postavu glazbenika: Snoop Dogg, Marcus Miller, Lenny White, Mike Clark…Autor je brojnih solo albuma.

MAKAR NOVIKOV iz Moskve jedan je od najpoznatijih ruskih jazz kontrabasista. Iskusan korepetitor i virtuozni solist, nastupao je s umjetnicima kao što su Jimmy Cobb, Clark Terry, Jimmy Heath i James Spaulding. Diplomirao je na čuvenoj moskovskoj Gnesin glazbenoj akademiji. Nakon preseljenja u Italiju 2022. godine, surađuje s talijanskim glazbenicima (Rosario Giuliani i Maurizio Giammarco), te predaje jazz bas na Sveučilištu u Sieni. Danas je stalni član projekata Alexa Sipiagina i Antonija Faraòa, a sa sastavima Olivia Trummer Trio i Isfar Sarabski Trio redovno je na svjetskim turnejama.

SASHA MASHIN Nakon dva mjeseca studija na Glazbenom sveučilištu Musorgskij, započinje svoju karijeru kao umjetnik i seli u Moskvu gdje surađuje s vrhunskim ruskim jazz glazbenicima. Godine 2005. sudjelovao je u obrazovnom programu Open World Program USA u New Yorku i svirao s legendama kao što su Clark Terry, Kenny Barron i Jimmy Heath u Blue Note Jazz Clubu. Od 2022. Sasha Mashin živi u Italiji i surađuje s velikanima jazza kao što su Alex Sipiagin, Isfar Sarabski, Rosario Giuliani, Luca Mannutza, Antonio Farao', Dado Moroni, Rocco Zifarelli.

Rovinj Spring Jazz festival pokrenut je 2008. godine, a dosad su na ovoj manifestaciji nastupali Jazz Ex Tempore Orchestra, Matej Ocvirk & Jazz Trio, Steve Turre Quartet, Serge Lopez Trio, Kristian Terzić Sextet, Ludovic Beier, Loulou Djine & Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quartet, Tammy McCann Quartet, Sugar Blue Band, New Deal, Michele Hendricks Quintet, Ratko Zjača & Simone Zanchini ZZ Quartet, Voices of Nature, Denis Razz-Up Close & Personal Quartet, Eric Alexander / Jim Rotondi Unit, Gino Sinton's VoCello, Lela Kaplowitz & Friends

Festival podupiru:Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska Županija, Grad Rovinj-Rovigno,Turistička zajednica grada Rovinja, Maistra d.d.

Cijena ulaznica je 12 eura.

Više informacija o festivalu i ostalim programima Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja možete pronaći na stranicama https://www.pour.hr/.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja