Najavljen 24. Liburnia Jazz Festival

Najavljen 24. Liburnia Jazz Festival
Datum objave:
21.05.2024.

24. Liburnia Jazz Festival će se održati u Opatiji, od 05.-07. srpnja 2024. g. Svaki prvi vikend u srpnju, Liburnia Jazz predstavlja najbolje od hrvatske i inozemne jazz glazbe.
Koncerti će se, kao i uvijek, održavati „od jutra do sutra“, na brojnim gradskim lokacijama, od Ljetne pozornice do Vile Angioline i tržnice, na gradskoj šetnici i parku, na moru i na kopnu,...
Ove godine posebno se posvjećujemo dvjema pomalo zanemarenima kategorijama publike – djeci i umirovljenicima. Jazz ćemo približiti građanima zlatne dobi u Domu umirovljenika Volosko i odgajati novu publiku dječjim glazbenim radionicama u Glazbenom paviljonu i Vili Angiolini.
Ovogodišnji Liburnia Jazz Festival posebno je posvećen harmonici kao instrumentu oko kojega ima mnogo predrasuda i koji se vrlo rijetko koristi u jazzu. Naša misija je razuvjeriti publiku i pokazati joj nešto posve suprotno.
PROGRAM
U petak, 05. VII. Festival će započeti u 10:00 h na Glazbenom paviljonu Parka Angiolina dječjom radionicom „Zvečka, šuška, roštalica“ u suradnji s Društvom Naša djeca. To je kreativno-stvaralačka radionica izrade šuškalica od otpadnih materijala na kojoj će se djeca upoznati s ritmom kroz pjesme i brojalice.
U isto vrijeme će u Domu umirovljenika Volosko nastupiti Elvis Stanić French Touch # accordion project i rasplesati publiku zvukovima tanga, valcera i francuske šansone.
U 16:00 h će se skupina Love Runners ukrcati na našu pokretnu pozornicu  - Jazz boat – i zaploviti opatijskom rivijerom donoseći jazz note svima koji se zateknu na obali.
U Vili Angiolini (Hrvatskom muzeju turizma) harmonikaši i ljubitelji harmonike mogu razgledati izložbu Marques harmonika koje su spoj tradicionalnog iskustva starih majstora Castelfidarda s ultimativnim digitalnim tehnologijama 3D printanja i dizajna. U 19:00 h će se održati i radionica „Anatomija harmonike“ na kojoj će majstor Antonio Puljić detaljno prikazati unutrašnjost instrumenata te podučiti prisutne kako održavati harmoniku kako bi bila što funkcionalnija, a Elvis Stanić će demonstrirati specifičnosti harmonike kao instrumenta u jazz glazbi i podijeliti svoje iskustvo, načine i metode sviranja u jazzu.
U 20:00 Puhaći orkestar Lovran će krenuti u tradicionalnu jazz paradu opatijskim Lungomarom do pozornice na Villi Angiolini gdje će održati koncert i uvesti publiku u večernje koncerte na Ljetnoj pozornici.
Na Ljetnoj pozornici će u 21:30 ljubitelji jazza moći uživati u čak dva koncerta vrhunskih hrvatskih izvođača koji predstavljaju svoje najnovije projekte. To su Denis Razumović Razz s promocijom novog albuma „Discrepancies in Blue“ posvećenog fenomenu bluesa i Leon Brenko Quartet, s titulom najboljeg klavijaturista i novim skladbama objavljenim na albumu „Keep on moving“.
Subota, 06. VII. započinje kavom na Tržnici i pozitivnom energijom sa čvrstim blues ritmom Jed Becker's Groupa.
U 21:30 h na Ljetnoj pozornici će nastupiti „pjesnik jazz harmonike“ Richard Galliano i njegov sastav New York Tango Trio koji će publiku očarati zvukovima bandoneona i harmonike, tanga i francuskog musetta.
Richard Galliano je slavni francuski glazbeniki, idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak stvoriti francuski "Novi musette", kao što je i on stvorio argentinski "Novi tango".
Karijeru i glazbu Richarda Galliana duboko je obilježio njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim I iskrenim prijateljstvom. Od tada je Galliano svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Biréli Lagrène, Jan Garbarek, Michel Petrucciani…, opisivali su njegov stil posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga “pjesnikom harmonike”.
Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području (on je jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom) i na polju francuske šansone (sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavour, Serge Gainsbourg...), ostvarujući i 'egzotične' suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom.
Najavljujući koncert na Liburnia Jazz Festivalu, Galliano je rekao: “U društvu Adriena Moignarda i Diega Imberta, pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta jazzistički, svirajući potpuno slobodno, ponekad daleko od partiture, ali nikad daleko od duše skladatelja."
U nedjelju, 07. VII. Teatar Oz priređuje zanimljivu radionicu za djecu stariju od 7-11 godina. „Neobična avantura“ je putovanje i igra u kojem će se djeca susresti s glazbalima u jazzu koje pokreće dah, istraživati glazbu, slušati jazz i slikati dahom.
24. Liburnia Jazz Festival će  sa svojim Sterpin – Kolarević Quartetom zatvoriti Branko Sterpin, najbolji jazz trubač i osnivač JazzIstra Orchestra. Članovi kvarteta su redom vrhunski glazbenici koji gaje strast prema interpretacijama jazz standarada i iskreno uživaju u zajedničkoj svirci, a ove godine će biti šlag na torti Liburnia Jazza.
Ulaznice za koncerte 24. Liburnia Jazz festivala koji se održavaju na Ljetnoj pozornici mogu se kupiti na prodajnim mjestima i on-line na www.mojkarte.hr te sat vremena prije početka koncerta na ulazu u Ljetnu pozornicu.
Za sve ostale koncerte, ulaznice se ne naplaćuju.
Više na: www.liburniajazz.hr

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja