Održan Samobor Jazz Festival

Održan Samobor Jazz Festival
Datum objave:
02.07.2024.

Foto: Roman Avdagić

 

SAMOBOR I JAZZ SE VOLE VEĆ 20 GODINA:
Samobor Jazz Festival proslavio dvadesetu obljetnicu

Jubilarno 20. izdanje Samobor Jazz Festivala održalo se od 26. do 30. lipnja, a zatvoreno je koncertom Gradske glazbe Samobor na Trgu kralja Tomislava u Samoboru.

Uz nesebičan angažman i entuzijazam organizatora, Gradske glazbe Samobor, festival svojim kontinuiranim djelovanjem ljubiteljima jazza već punih 20 godina donosi bogat glazbeni program. Festival je i ove godine privukao brojnu publiku, a svečano jubilarno izdanje uveličali su: Valerija Nikolovska, Igor Geržina, Big Band GveriLLaz i Gradska glazba Samobor uz posebne goste: Adalberta Turnera i Hrvoja Rupčića.

Prvi jazz festival u Samoboru organiziran je 2005. godine uz podršku Grada Samobora, a inicijator i organizator bila je Gradska glazba Samobor, neprofitna udruga u kulturi i najstarija Glazba u Hrvatskoj. Bez obzira na brojne izazove, uključujući pandemiju Covid-19, festival se kontinuirano održava već dva desetljeća, čime potvrđuje svoju važnost i utjecaj na kulturni život grada.

Svečano otvorenje festivala održalo se u prostorijama Galerije Prica, a uzvanike su pozdravili sami organizatori i brojni uvaženi gosti, uz prigodan nastup Gradske glazbe Samobor.

Festivalski program započeo je uz nastup renomirane jazz vokalistice Valerije Nikolovske koja je svojim jedinstvenim glasom i emotivnim interpretacijama osvojila srca prisutnih u Kavani Livadić. Dan poslije u istom predivnom ambijentu poznate samoborske kavane, koncert je održao saksofonist Igor Geržina koji je svojim virtuoznim nastupom, uz pratnju vrhunskog glazbenog sastava, oduševio publiku koja je uživala u svakom tonu.

Savršeno usvirani Big Band GveriLLaz pod vodstvom dirigenta i violinista Petera Ugrina nastupio je u subotu na glavnom samoborskom trgu i svojim bogatim zvukom i energičnim izvedbama dodatno uljepšao jubilarno festivalsko izdanje.

Već tradicionalno, festival su zatvorili domaćini, Gradska glazba Samobor i njihovi gosti Adalbert Turner i Hrvoje Rupčić, koji su svojim izvedbama oduševili publiku koja ih je ispratila velikim pljeskom.

Najstarija Glazba u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe imala je zaista poseban povod za slavlje - Samobor Jazz Festival obilježio je okruglih 20 godina uspješnog djelovanja, a proslavili su to kako dolikuje - uz dobru glazbu.

Gradska glazba Samobor, najstarija glazba u Hrvatskoj koja ove godine slavi 217 godina od svog osnutka, neprofitna je amaterska udruga u kulturi. Autor projekta i idejni začetnik je član Upravnog odbora Gradske glazbe Samobor, tajnik Dubravko Mihalinec. Uz pomoć dirigenta Gradske glazbe Samobor, profesora Roberta Polgara kao stručnog savjetnika, samoborski se Festival održava neprekidno od 2005. godine. Pod pokroviteljstvom Grada Samobora i uz pomoć Zagrebačke županije i Ministarstva kulture RH, suorganizaciju TZ Samobor i POU Samobor, nekoliko donatora i uz medijsko pokroviteljstvo Radio Samobora, Festival tradicionalno okuplja mlade domaće i strane jazz skupine koje u svojim nastupima ugošćuju poznata imena naše i strane jazz scene. U kombinaciji s nastupom većih sastava i Big Bandova ovaj amaterski organiziran jazz festival po svojoj strukturi i trajanju jedinstven je u Hrvatskoj i dodatni je sadržaj kulturno-glazbene turističke ponude grada Samobora.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja