Miljenko Prohaska / Miljenko Prohaska

Miljenko Prohaska, Cantus/HRT/HDS

Datum objave:
30.10.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

U nastojanju da predstavi što širi raspon Prohhaskinog djelovanja izdavačka tvrtka Cantus je, u suradnji s HDS-om i HRT-om, u svojoj ediciji “Hrvatski suvremeni skladatelji” objavila trostruki kompakt disk s izvedbama Prohaskinih djela iz raznih razdoblja njegove karijere. Nastale od 1958. do danas, skladbe izvode prestižni ansambli, orkestri i soisti s kojima je Prohaska surađivao: Somfonijski orkestar RTV Zagreba, Simfonijski orkestar RTV Ljubljana, Plesni Orkestar RTV Zagreba, Big Band HRT-a, Tamburaški orkkestra HRT-a, Zagrebački jazz kvartet, Zagrebački solisti, Gudački kvartet Sebastian, Mješoviti zbor Crkve sv. Marka, Višnja Korbar, Božena Ruk Fočić, Vice Vukov, Zdenka Vučković, Zdenka Kovačićek i brojni drugi.Prvi kompat disk, pod nazivom “Međuigra”, donosi djela baletne, scenske i simfonijske glazbe, drugi, “Na svoj način”, jazza, a treći, “Zbog jedne davne melodije”, popularne glazbe. Ovakav se izbor na prvi pogled doima poput sveobuhvatne kompilacije, no to je tek manji dio djelovanja ovog, jednog od naših najznačajnjih i najproduktivnijih skladatelja, dobitnika brojnih priznanja i nagrada između kojih i nagrade “Josip Slavenski”, te “Vladimir Nazor” i “Porin” za životno djelo. Naime, Prohaska, koji je studij kontrabasa završio na Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, a diplomirao je na Teorijsko-nastavničkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, još je krajem tridesetih nastupao kao član kvinteta Branka Kralja. Poslije je bio članom Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog i Komornog orkestra RTV Zagreb i Orkestra JRT, te dugogodišnji šef-dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba, današnjeg Big Banda HRT-a, s kojim je došao na top ljestvice uglednih časopisa poput Down Beata i Jazz Foruma. Svirao je u najznačajnijem hrvatskom jazz sastavu, Zagrebačkom jazz kvartetu, kao i u Zagrebačkom jazz kvintetu. Utemeljio je i vodio više vlastitih sastava i orkestara i objavio niz albuma. Nastupao je na brojnim koncertima i jazz festivalima diljem svijeta surađujući sa slavnim jazzistima poput Johna Lewisa, Johnnyja Griffina, Teda Cursona, Luckyja Thompsona, Arta Farmera, Slidea Hamptona, Arta Taylora i drugih, te je svirao u međunarodnim jazz orkestrima Gerryja Mulligana i Clarka Terryja. Kao gost, dirigent, vodio je orkestar Dona Ellisa.

No, Prohaska je jedan od najznačajnijih hrvatskih jazz skladatelja. Njegova je “Intima”, za koju je originalni tekst napisao glasoviti američki jazz kritičar i enciklopedist Leonard Feather, najsviranija jazz skladba hrvatskog autora, a, uz druge njegove skladbe, izvodili su ju i brojni strani sastavi i orkestri poput Modern Jazz Quarteta ili Orchestra USA. Na ovo izdanje uvrštene su dvije izvedbe: slovenskog zbora Perpetuum Jazzile, te Gabi Novak uz B.P. Convention i Zagrebački gudački kvartet. Neke od Prohaskinih skladbi izvodili su poznati svjetski jazzisti, mali sastavi i orkestri u prestižnim dvoranama poput njujorškog Carnegie Halla, pariškog Salle Playela i drugih. Tako je u ovom izboru mjesto našla skladba “Koncert br. 2” u izvedbi Orchestra USA pod ravnanjem Harolda Fabermana. Isti je Orkestar, koji je djelovao pod umjetničkim vodstvom glasovitog klavirista, skladatelja i vođe legendarnog Modern Jazz Quarteta, Johna Lewisa, na svojem repertoaru imao i Prohaskine skladbe “Intima” i “Concierto za jazz kvartet i gudače”.

Uz detaljne podatke o svakoj izvedbi, te biografiju Miljenka Prohaske, u bogato opremljenoj, dvojezičnoj knjižici - svi tekstovi su i na engleskom - nalaze se i tekstovi Višnje Požgaj (baletna, scenska i simfonijska glazba) i Dubravka Majnarića (jazz i popularna glazba) kroz koje se pobliže upoznajemo s umjetničkim djelovanjem glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske glazbene umjetnosti, Miljenkom Prohaskom.

(Preuzeto iz Novog lista od 28. siječnja 2007.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja