Portrait / Silvestar Silvije Glojnarić

Portrait

Datum objave:
30.10.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

Autoportret ekstravagantnog skladatelja

Glojnarić je glazbeno obrazovan skladatelj koji je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji na odjelu kompozicije i glazbene teorije, a iskustvo je stjecao svirajući s glasovitim svjetskim jazzistima poput Arta Farmera, Johnnyja Griffina, Stana Getza, Johna Lewisa i brojima drugima. To iskustvo danas prenosi glazbenicima koji sviraju u Big bandu HRT-a, koji je Glojnarić u zadnjih desetak godina znatno podmladio. Pod njegovim vodstvom Orkestar svira uigrano, sigurno i čvrsto, na razini boljih europskih jazz orkestara, što dokazuje na svojim redovnim sezonskim koncertima na kojima ugošćuje poznate glazbenike: pjevače i instrumentaliste. Tako će i večeras pod ravnanjem svojega šefa-dirigenta Silvija Glojnarića nastupiti u Studiju Bajsić HRT-a uz goste: lovranskog gitarista Elvisa Stanića i riječku žensku vokalnu skupinu Rivers.

Aranžer osebujna rukopisa

Na CD “Portrait” uvršteno je deset njegovih skladbi u izvedbi Big banda HRT-a kojeg Glojnarić vodi desetak godina, a koji u ovoj godini obilježava šezdesetu obljetnicu kontinuirana djelovanja. Kroz to razdoblje afirmirao se i kao aranžer osebujna rukopisa. Iskustvo kao aranžer stjecao je pišući glazbu za televizijske i radijske programe, mjuzikle, te razne jazz orkestre. No, taj vid djelovanja neraskidivo je vezan uz skladateljski, posebice kad se radi o glazbenom materijalu što ga realizira s Big bandom. Osim za Big band HRT-a i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, skladao je i za strane orkestre: NDR Big band, SFB Big band i Big band RTV Slovenija. U razgovoru što smo ga vodili prigodom objavljivanja albuma o tome je rekao: “Skladanje može biti užasno jednostavno što ovisi o osobi koja to radi, ali u principu to je najsloženiji dio našeg glazbeničkog posla. Aranžmane radim prema melodijskom obrascu. Sve zapravo ovisi o sadržaju melodije i njenoj pripadnosti određenom stilskom razdoblju. Big band je velika organizacija. Ako znate raditi s njim možete postići nevjerojatne rezultate jer naš je orkestar sposoban za svakakve vragolije, ali ako ne znate i napišete nešto što nije u skladu, isto ga tako možete i upropastiti.” Skladbe na albumu tek su dio Glojnarićeva opusa: “Na ovaj CD može se gledati kao na rezime desetogodišnjeg rada s Big bandom HRT-a, ali glazbeni materijali nakupljali su se kroz duže razdoblje”, rekao je. Ovo je samo izbor skladbi od kojih su mnoge ostale za neku drugu priliku.”

Poštovanje prema bluesu

U nekim se izvedbama osjeća sklonost prema simfonijskoj i komornoj glazbi što je također područje njegova djelovanja. Dobar primjer je “Koncert za kvartet saksofona i big band” u kojem Orkestru pridružuje Zagrebački kvartet saksofona: Dragana Sremca, Gorana Merčepa, Sašu Nestorovića i Matjaža Drevenšeka. “Radeći dugo vremena s Nestorovićem koji ujedno svira i sa kvartetom saksofona, često smo razgovarali o takvoj mogućnosti”, rekao je. ”Djelo je složeno s osnovnim značajkama moderne klasike, te upotrebom elemenata jazza.” Jedna od dojmljivijih skladbi na albumu je “Sun Ergos” za koju je Glojnarić dobio nagradu Miroslav Sedak Benčić u kategoriji autorskog stvaralaštva, u području jazza. ”Skladba je nastala spontano gotovo u nekoliko, sati”, rekao je. ”Želio sam promovirati Nestorovićeve sposobnosti i vještine na raznim instrumentima što je sadržajno podiglo kvalitetu na višu razinu. Znao sam što hoću i to sam prilagodio njegovim mogućnostima, a one su velike. Nestorović je motiv sam po sebi. Izvanredan je glazbenik koji može poslužiti kao poticajni moment, može vas potaknuti da razmišljate na drugi način. Na taj način želim skladati. “Sun Ergos” je skladba koja donosi moj način razmišljanja. Ekstravagantna je, nije svakodnevna. Tako razmišljam o sebi kao skladatelju.” Iako album donosi suvremeni jazz pristup, na njemu nije zapostavljena jedna od osnovnih značajki jazza - blues. O tome je rekao: ”Osjećam veliko poštovanje prema bluesu zbog čega sam i napisao samo jedan - ‘Mystic Soul’. Teško je u tom stilu napisati nešto originalno. Tom skladbom mislim da mi je to uspjelo zbog čega sam sretan i ponosan.”

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja