Evergreen Collection - Jazz / Razni izvođači

Evergreen Collection - Jazz

Evergreen Collection - Jazz
Datum objave:
12.11.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

Razni izvođači
Evergreen Collection - Jazz
Croatia Records

U ediciji Evergreen Collection tvrtka Croatia Records objavila je dvostruki kompilacijski kompakt disk sa snimkama hrvatskih jazz glazbenika. Izdanje obuhvaća razdoblje od 1957. do 2002., a donosi izvedbe standarda, te u većem dijelu skladbi hrvatskih autora. Ovo izdanje, vrijedan doprinos dokumentiranju hrvatskog jazz stvaralaštva na skladateljskom i interpretativnom području, svojevrsna je nadopuna snimaka zabilježenih na ploči Jazz u Hrvatskoj na nosačima zvuka 1938. - 1960. Na toj, posljednjoj objavljenoj vinilnoj ploči u nas, obrađeno je manje poznato, rano razdoblje hrvatskog jazza s raritetnim snimkama.
Jedina ponovljena izvedba je Pozdrav Gani Mihajla Schwartza u izvedbi trija ovog klavirista, a od sastava uvrštenih i na ploču zastupljeni su jedino Plesni orkestar RTV Zagreb i Kvartet Borisa Frančiškovića, no u ovom slučaju pojačan tenor saksofonistom Ozrenom Depolom, te u drugoj izvedbi ventil trombonistom Ićom Kelemenom.
Miljenko Prohaska zastupljen je najpoznatijom skladbom hrvatskog jazza, Intimom, u izvedbi Plesnog orkestra RTV Zagreb koji je godinama vodio. S istim orkestrom Prohaska je snimio i skladbu Anabella Silvija Glojnarića, također dugogodišnjeg vođe Orkestra, sada Big banda HRT-a, u izvedbi koje im se pridružio slavni američki saksofonist Johnny Griffin.
Najzastupljenji glazbenik na kompakt disku je skladatelj i vibrafonist Boško Petrović, ne samo kao vođa skupina nego i kao skladatelj. Posebno mjesto zauzimaju izvedbe Zagrebačkog jazz kvarteta, najznačajnije skupine u povijesti hrvatskog jazza, u kojima uz Petrovića sviraju klavirist Davor Kajfeš, kontrabasist Miljenko Prohaska i bubnjar Silvije Glojnarić. ZJK je zastupljen izvedbama Kajfešove skladbe Eftertanke, te Petrovićeve Afternoon Walk u kojoj im se pridružio čuveni klavirist John Lewis. Uz razne skupine koje je vodio, od B.P. Conventiona i B.P. Convention Big Banda, preko B.P. Jazz seksteta i Boško Petrović & Damir Dičić Big Banda, do prigodnih festivalskih skupina, dua s Nevenom Frangešom i Boško Petrović Tria, Petrović je ostvario suradnje s vodećim hrvatskim jazzistima, ali i Zagrebačkim solistima, kao i uglednim svjetskim jazzistima, između ostalih s Artom Farmerom, Clarkom Terryjem i Erniem Wilkinsom. Nažalost, zastupljen je tek s nekoliko djela iz svojeg bogatog, nedovoljno vrednovanog opusa obilježenog osebujnim skladateljskim rukopisom. Osim spomenute, to su Keka kolo, U mukama rođena, Valse For Jazz Mama, Tiffani Girl i BP Club Blues.
Osim kao član Petrovićevih skupina, gitarist i skladatelj Damir Dičić ostvario je i zapaženu samostalnu karijeru koja je na ovom izdanju dokumentirana njegovim skladbama Prof. Guberina Jazz House u izvedbi s basistom Mariom Mavrinom i Blues For Me And You s triom.
Na drugi disk uvršteni su jazzisti mlađeg i srednjeg naraštaja: Elvis Stanić u izvedbi vlastite skladbe Terra Sacra, Matija Dedić u također vlastitoj December, te Neven Frangeš u izvedbi standarda Manha da Carnaval.
Hoće li ovaj dvostruki CD zapaliti iskru za početak sustavnijeg dokumentiranja hrvatskog jazz stvaralaštva? Sudeći prema zabilježenim, ali do sada neobaljenim snimkama renomiranih jazzista - izvođača i skladatelja - vrijedilo bi uložiti napore u sistematiziranju i objavljivanju tih snimaka.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja