Respect - Tribute to Damir Dičić / Razni izvođači

Respect - Tribute to Damir Dičić

Datum objave:
20.11.2008.
Autor:
Davor Hrvoj
Respect - Tribute to Damir Dičić
Hrvatska glazbena unija/Croatia Records

Pod okriljem Hrvatske glazbene unije okupili su se gitaristi koji djeluju u različitim stilskim žanrovima, kako bi odali počast prije tri godine preminulom jazz gitaristu, skladatelju, aranžeru, glazbenom pedagogu i vođi orkestra Damiru Dičiću. Kompakt diskom s njihovim izvedbama Dičićevih skladbi obilježena je obljetnica sedamdeset godina od rođenja ovog, jednog od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika.
Trajna vrijednost Dičićevih djela očituje se u izvedbama glazbenika koji su s njim surađivali ili bili njegovi učenici, te onih koji su se tek divili njegovim djelima, ali i o prilagodljivosti raznim stilovima. Naime, osim jazzista, na album su uvrštene i izvedbe pop, rock, bossa nova i funk glazbenika. Svi su Dičićevim skladbama pristupili na osoban način predstavivši ih u posve novom svjetlu, potpuno drukčije od onih koje znamo iz autorovih verzija.
Elvis Stanić je snimio Hotel Cactuis, Zagreb Jazz Portrait, s gitaristom Mariom Igrecom, Hot Line, Elvis Penava Trio Tender Touch, Nebojša Buhin Nebo What A Little Walse Can Do, Ivan Kapec, s pjevačicom Franciskom Fis, Sedam dana nedeljno, Darko Jurković Charlie Prof. Guberina Jazz House, Luka Udjbinac City Bossa, Mate Matišić, s pjevačicom Gogom Kovačić, Guess What Happened, Labyrinth, s gitaristom Daliborom Matoševićem Pipom, Adieu, Jimmy Matešić Blues For Me And You, Bruno Kovačić Pablo’s Mood, a Zoran Jaeger Jex 12 ludih apostola.
Album zaključuje međunarodni kvartet našeg gitarista i skladatelja koji godinama živi i djeluje u Nizozemskoj. Uz stalnog suradnika Stanislava Mitrovića, te slavne američke jazziste, kontrabasista Johna Patituccija i Alla Fostera, snimio je vlastitu skaldbu The 5th Room koju je posvetio Damiru Dičiću.
Osim što je odigralo značajnu ulogu u predstavljanju i očuvanju Dičićeva djela, ovo je idanje potaknulo pitanje zašto naši jazzisti, i ne samo jazzisti, češće ne sviraju i snimaju skladbe hrvatskih autora koji djeluju na polju jazz glazbe. Osim Dičića i drugi su svojim autorskim radom dali doprinos hrvatskom jazz stvaralaštvu, primjerice Boško Petrović, Miljenko Prohasaka, Davor Kajfeš, Silvije Glojnarić, Ladislav Fidri, Zlatko Kružić, Tomica Simović i mnogi drugi, ali i sve brojniji glazbenici novog naraštaja. Mnoge od tih skladbi zaslužuju postati hrvatskim jazz standardima, kao što bi, nakon ovog izdanja, to mogle postati i neka od Dičićevih djela.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja