Mirrors / Davor Kajfeš

Mirrors

Datum objave:
20.04.2008.
Autor:
Davor Hrvoj
Davor Kajfeš
Mirrors
(Gason Jazz)
Nekadašnji član najvažnijega sastava u povijesti hrvatskoga jazza, Zagrebačkog jazz kvarteta (ZJK), klavirist i skladatelj Davor Kajfeš već godinama živi i djeluje u Švedskoj. Osim što je u Stockholmu predavao na Akademiji za ples i koreografiju redovito je skladao, nastupao i snimao albume. Svoje novo ostvarenje snimio je solo, tek su tri izvedbe duo sa sinom, trubačem Goranom s kojim je dvaput nastupio i u Zagrebu. Osim što povremeno nastupa u Zagrebu, povezanost s domovinom potvrđuje i odabirom likovnoga motiva našeg istaknutoga slikara Ivana Picelja za omotnicu albuma.
Ovim albumom Kajfeš se predstavlja u ulozi vještog improvizatora i kompetentnog klavirista koji je tijekom godina razvijao vlastiti pristup temeljen na bogatom iskustvu stjecanom svirkama u raznim podžanrovima jazza, od tradicionalnog jazza i bluesa s pjevačima Helen Humes i Big Joe Turnerom, preko mainstreama s Artom Farmerom ili Redom Mitchelom do free jazza s Albertom Mangelsdorfom.
Kajfeš se oslanja na tradiciju svirajući glazbu Billyja Strayhorna i na suvremeni jazz u obradama skladbi Theloniousa Monka i Johna Coltranea, a na album je uvrstio i izvedbe triju vlastitih skladbi zadivljujuće imaginacije. Uvodnom i razigranom Arnold's Orbit najavlje pristup koji se provlači kroz cijelo izdanje. Svira iznimnom vještinom koja mu omogućuje poigravanje glazbalom i ostvarenje svih zamisli, a one naviru poput rijeke koja se kotrlja i valja, pa usporava i mirno protječe, razbija se o obalu, zatim je nježno miluje, huči i šapće...
Osim toga, vlastitom skladbom Hommage to John odaje počast legendarnom američkom klaviristu i skladatelju Johnu Lewisu koji je dao nemjerljiv doprinos njegovu, ali i glazbenom razvoju ostalih članova Zagrebačkoga jazz kvarteta, s kojim je ostvario bliski, pa i obiteljski odnos. Naime, Lewis i Kajfeš oženili su dvije sestre Zagrepčanke.
Još jedna vlastita skladba, Collision, što je izvodi u duu s Goranom, odraz je djelovanja sa ZJK-om, posebice zbog korištenja folklornih motiva u suvremenom jazz iskazu.
Na album je kao dodatak uvrštena izvedba Monkove skladbe Well you needn't u duu s Goranom snimljena na koncertu u Zagrebu.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja