12 Duets / Saša Nestorović

12 Duets

Datum objave:
21.01.2008.
Autor:
Davor Hrvoj
Saša Nestorović
12 Duets
(Capo Media Music)
Nakon više od dvadeset godina uspješnog bavljenja glazbom, saksofonist i klarinetist Saša Nestorović, jedan od naših najznačajnijih jazzista srednjega naraštaja, snimio je svoj prvi samostalni album. U spomenutom se razdoblju profilirao i kao skladatelj čija su djela, osim skupina u kojima stalno djeluje, svirali i drugi ansambli. Izvedbe devet, uglavnom novih, vlastitih skladbi odabranih za diskografski prvijenac uz jedno djelo mladog američkog jazz saksofonista, jedan američki evergreen i Bachovu skladbu odraz su iskustva koje je stjecao tijekom bogate karijere na području jazza, ozbiljne i pop glazbe. Izbor formacije dua jest neuobičajen, ali ne i izbor suradnika. Naime, svaku skladbu izvodi s nekim od glazbenika s kojima je svirao u raznim prigodama, a svaki od njih karakterističan je za pojedino žanrovsko obilježje. U tom zahtjevnom kontekstu Nestorović se predstavlja kao sjajan i svestran saksofonist i skladatelj koji ne skriva svoju fascinaciju ostavštinom Johna Coltranea, ali iskazuje vještinu i u bluesu te tradicionalnom, mainstream, bebop, fusion, free i avangardnom jazzu, rocku i baroknoj glazbi.
Za snimanje albuma odabrao je najviše bubnjara, Krunoslava Levačića, dugogodišnjega suradnika s kojim nastupa u duu (Baars!), Darka Stanojkovskog (Trilok), Janka Novoselića s kojim svira skladbu The Leaf’s Impression saksofonista Petera Epsteina, te Bornu Šercara, suradnika iz skupine Zagreb Jazz Portrait (Reminiscence IV). Brojni su i gitaristi. S Mariom Igrecom, suradnikom iz Portraita, izvodi skladbu Freya, s Ivanom Kapecom Ballad In Ab, a s Damirom Postružinom Kustošija Free Express. U duu s bas gitaristom Goranom Delačem izvodi skladbu Num Baars (Jaco)! posvećenu legendarnom jazz i fusion basistu Jacu Pastoriusu, s bariton saksofonistom Matjažom Drevenšekom, suradnikom iz Zagrebačkog kvarteta saksofona, BlueSax, s pjevačicom Annom Ghallo Varijacije na Plavušu, a s pjevačem Tomislavom Mužekom standard The Nearness Of You.
Dok je spomenute izvedbe ostvario u studijskim uvjetima, Bachovu Nun Komm, der Heiden Heiland (BWV 659) - Fantasiu Super snimio je s lutnjistom Edinom Karamazovim u Crkvi sv. Križa u zagrebačkom naselju Siget.
Trinaesti duo ostvario je s Borusom Boduljakom na dizajnu albuma pokazavši da mu je važan i estetski element ploče.
Album će biti predstavljen 3. i 4. ožujka u Galeriji zagrebačkog Studentskog centra uz izložbu Boduljakovih radova i nastupe s nekima od suradnika.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja