Crossing the Border / Ratko Zjača

Crossing The Border

Datum objave:
25.01.2007.
Autor:
Ivica Župan
RATKO ZJAČA, JOHN PATITUCCI, STANISLAV MITROVIĆ, AL FOSTER
Crossing The Border
Nashville Records
Hrvatski jazz gitarist Ratko Zjača, koji desetljećima djeluje u Nizozemskoj i SAD-u, snimio je u New Yorku novi CD Crossing The Border, praćen saksofonistom Stanislavom Mitrovićem te zvijezdama, bubnjarom Alom  Fosterom i kontrabasistom Johnom Patituccijem. Zjača je, između ostaloga, snimao i nastupao s Ratko Zjača Quartetom, Nocturnal Mission Quartetom i Benny Bailey Groupom te snimio samostalne albume A Day in Manhattan (s Reggiem Workmanom i Alom Fosterom), Live (s Reggie Workman and Jim Cobb Sextetom) i Shades of Spirit - Fretless Guitar Project (sa Stanislavom Mitrovićem). Zjačina knjiga 30 Jazz Standards Arranged for Chord Melody Guitar prodaje se diljem svijeta i sadrži, kako je istaknuto u naslovu, trideset jazz standarda.
Na novi CD uvršteni su samo originali: sedam Zjačinih, tri Mitrovićeve te po jedna Patituccijeva i Fosterova skladba, odreda snimljene u jednom danu bez nasnimavanja. Ovo nipošto nije Zjačin gitaristički album, nego glazba za kvartet snimljena u jednom dahu (sve su izvedbe snimljene u prvom pokušaju), prepuna međusobne komunikacije, koja nadasve svjedoči o postignutu zajedništvo među suradnicima i glazbenim istomišljenicima.
Naziv CD-a Crossing The Border upućuje na to da se ovom glazbom željelo prevladati sve zemljopisne, generacijske, glazbene, stilske, nadasve statusne, i ostale granice koje se skrivaju u svakom od sudionika snimanja.
Ovim je albumom Zjača predstavljen kao skladatelj koji pomno prati recentna kretanja na jazz sceni te autorski vješto i plodonosno odgovara na postavljene izazove. Skladbe su mu ujednačene kvalitete, melodiozne i dopadljive, a ugođaj im je meditativan, introspektivan, introvertan i pomalo tugaljiv.  Riječ je, dakle, o glazbi profinjena raspoloženja, neiritirajućoj, smooth, pomalo beskrvnoj, melankoličnoj i nježna senzibiliteta, tek povremeno poletnoj.
U ostvarivanju vlastitih ideja Zjača se, gitarist rastuće ekspresivne moći, bez ikakvih frustracija uspješno „nosi“ sa zvijezdama prve lige svjetskoga jazza, Fosterom i Patituccijem.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja