Visiting Bruxeless / Matija Dedić

Visiting Bruxeless

Datum objave:
30.01.2009.
Autor:
Ivica Župan

MATIJA DEDIĆ
Visiting Bruxelles
Dallas Records


Na poziv glasovitoga belgijskog kontrabasista Jean-Louisa Rassinfossea klavirist Matija Dedić nastupio je s glazbenicima iz raznih europskih zemalja 24. veljače 2006. u Jazz Stationu u Bruxellesu. Nakon toga, zadovoljan Dedićevim pijanističkim umijećem, Rassinfosse je posjetio Zagreb i bio član Dedićeva međunarodnoga trija, u kojemu je još svirao češki bubnjar Marek Paterman, inače stalni član Rassinfossoeva sastava. Trio je 25. rujna 2006. nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, a dan ranije je dio istog programa snimio u studijskim uvjetima iste dvorane. Od najuspjelijih koncertnih i studijskih izvedbi vješto je sastavljen album Visiting Bruxeless, treći što ga je Dedić objavio za tvrtku Dallas Records.
Osim standarda Solar i On Green Dolphin Street u Dedićevim aranžmanima, na album su uvrštene skladbe Razgovor s konobarom Arsena Dedića, starije skladbe Matije Dedića December, Family, i Last Exit, te potpuno nove San Matina, Moment (solo) i Za Doru koju je izveo bez pratnje u dodatku koncertu.
Iako se, zbog nedovoljnog broja proba, osjeća određena ukočenost i neusviranost, pa na trenutak čak i nedostatak komunikacije, preslušavanje CD-a svjedoči Dedićevu statusu zrelijega skladatelja i pijanista čije je umijeće u stalnom usponu, a izričaj osebujniji, melodičniji, ali nadasve racionalniji, jezgrovitiji i ekspresivniji.
Bez obzira na eventualne zamjerke izvedbama, Dedićev koncert s ovim Triom jest, između ostaloga, dokaz daljnjeg prepoznavanja njegovih skladateljskih i instrumentalističkih potencijala i u europskom kontekstu. 
Sjajan posao obavili su snimatelj Hrvoje Hegedušić te Miro Vidović koji potpisuje postprodukciju, zahvaljujući kojima su studijske i koncertne snimke ujednačene, čiste i prirodne.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja