Jazz gala / Razni izvođači

Jazz gala

Datum objave:
07.01.2006.
Autor:
Ivica Župan
Razni izvođači
Jazz gala
Jazzette Records/Croatia Records

Tijekom njegove slavne osamnaestogodišnje povijesti, u zagrebačkom BP Clubu, najpoznatijem domaćem jazz klubu, koji je 1. travnja 1988. godine otvorio naš legendarni jazz umjetnik Boško Petrović, nastupila je cijela plejada najeminentnijih svjetskih jazz umjetnika, s karizmatskim Johnom Lewisom, vođom The Modern Jazz Quarteta, na čelu. U doba svoje najveće slave u klubu je svirao James Newton, tada trinaesti put u DownBeatovu glasovanju proglašen najboljim svjetskim flautistom. U klubu su, na festivalima i ostalim programima, svirala i najrazvikanija imena jazza: Joe Pass, Joe Zawinul, Philipe Catherine, Michele Legrand, Art Farmer, Gary Burton, Jimmy Woody, Bobo Stenson, Herb Ellis, Bobby Durham, Ulf Wakenious, Sal Nistico, Ronnie Scott...
    Festivale i neke od najvažnijih klupskih nastupa često su snimale domaće televizijske kuće i emitirale u svojim programima. Međutim, kao što je - kad su u pitanju jazz , rock i pop glazba i ostala "supkultura" - od 1945. pa sve do danas "normalno"(bojimo se pomisliti da je sličan odnos „primijenjen“ i kad su u pitanju snimke kazališnih i opernih predstava!), malo je od tih zapisa sačuvano i arhivirano.
    Toga je nedavno i te kako postao svjestan i Petrović. Kada je, kako piše, odlučio prikupiti materijale za DVD koji bi trebao biti sažetak nastupa najvećih imena koja su nastupala u klubu, shvatio je da je sačuvano nedopustivo malo audio-video zapisa. Kao i u posljednjih pola stoljeća, u našoj sredini i danas, među onima koji bi o njemu trebali skrbiti i promicati ga, jazz nije "roba" koju valja čuvati.
Ipak, zahvaljujući Kruni Šipeku, HTV-u, uredništvu Croatia Recordsa i momčadi iz Studija Gama, Petrović je uspio skupiti dovoljno materijala za jedan DVD, koji, na žalost, može pružiti tek krnji uvid u sve ono što se u tom razdoblju događalo u klubu, za što možda djelomice krivicu snosi i sam Boško, koji je, najbolje znajući i na svojoj koži osjećajući kakav je odnos "TV establishmenta" prema jazzu, prikupljati zapise koncerata u vlastitu klubu. Na nesreću, nisu sačuvane snimke upravo gore nabrojenih najvećih svjetskih imena!   
    DVD ”Jazz Gala”, koji u svojih audiovizualnih 150 minuta kako-tako dokumentira artističku razinu i stilsku raznovrsnost (na čemu je o “gazda“ od početaka djelovanja kluba ustrajavao) Petrovićevih festivala i klupskih koncerata te jedinstvenu klupsku atmosferu, zbog koje smo također hrlili u BP Club, što ga Petrović posvećuje na žalost u međuvremenu umrlim jazz velikanima Johnu Lewisu, Joeu Passu, N. H. O. Pedersenu i Damiru Dičiću, "četvorici velikih muzičara i divnih prijatelja", donosi osamnaest nastupa. Slušamo i gledamo samog Boška i njegov maestralni Trio u kojem sviraju gitarist Primož Grašič i bas gitarist Mario Mavrin, Chevapchichi Trio (Petrović, Pass, Dičić), Kenny Drew Trio (s N. H. O. Pederseonom i Alvinom Queenom), Clarka Terryja, Jasnu Bilušić s gitaristom Mariom Limom, Katiu&Boys From Brasil, Scotta Hamiltona, švedsku saksofonisticu Bodil Niska, kvintet Giannija Bassa, Petera Kinga s Johnnyjem Griffinom, Martina Drewa & New Jazz Courierse i Davida Gazarova.
    Nisu svi nastupi jednake umjetničke razine. Neki su bliže jamm sessionu nego li festivalskom nastupu, starije snimke nešto su slabije kakvoće, ali svima nama koji smo hodočastili u BP Club drag je ovo podsjetnik na ono što se tamo događalo, na festivale i klupske nastupe, kada smo se, primjerice, slušajući Johna Lewisa ili Jamesa Newtona barem na trenutak osjećali nezakinuti za ono što jazz fanu pružaju New York, Tokyo i druge europske prijestolnice.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja