Live in ZeKaeM / Boilers Big Band

Live in ZeKaeM

Datum objave:
10.01.2006.
Autor:
Ivica Župan
Boilers Big Band Live In ZeKaeM Aquarius Records
U dvorani Istra zagrebačkoga ZKM-a 20. studenoga 2004. jazz koncertom obilježene su tri značajne obljetnice hrvatske kulture: osam godina od događanja na Trgu bana Jelačića, zahvaljujući kojima je spašen Radio 101, deseta obljetnica djelovanja Boilers Quarteta i dvadeseta obljetnica emisije Jazz štand Radija 101. Tijekom cijelih devedesetih Boilers Quartet je - uz Trio Matije Dedića i Kvartet Tamare Obrovac - bio naš najbolji mali jazz sastav, a u povijesti hrvatskog jazza, uz Zagrebački jazz kvartet zacijelo najbolji domaći mali jazz sastav uopće. Kvartet čine trubač i krilničar Davor Križić, klavirist Matija Dedić, kontrabasist Mladen Baraković i bubnjar Krunoslav Levačić. Osim standarda, kojima je redovito uspijevao udahnuti nov identitet i adaptirati ih u svoj jedinstveni izraz, sastav na repertoaru ima i pregršt originala iz pera samih članova, snimljenih na albumima ”Some Blues” i ”Abstract Lights” i sjajno primljenih od publike, od kojih su neki postali uspješnicama i hrvatskim standardima i danas se nalaze na repertoaru drugih solista i sastava, posebice Big Banda HRT-a.
U posljednje doba - što je učinjeno i u ovoj prigodi - kvartet se proširuje i našim vodećim solistima mlađeg i srednjeg naraštaja - alt saksofonistom i flautistom Mirom Kadoićem, koji uspješno djeluje u Ljubljani, tenor i sopran saksofonistom Sašom Nestorovićem, bariton saksofonistom Damirom Horvatom, gitaristom Antom Gelom i udaraljkašem Hrvojem Rupčićem - kada se preimenuje u Boilers All Stars. Nonet je na koncertu  predstavio vrlo originalan repertoar, mahom stavljen od skladbi što su ih napisali sami članovi noneta, a 2002. snimio je izvrstan CD ”That's it”.
Na istom koncertu po prvi put su proširioi postavu u big band: Boilers All Starsima pridružili su se članovi Big-banda Radio-televizije Slovenija, vrsni, prokušani i srčani glazbenici: trubači Dominik Kranjčan i David Jarh, trombonist Matijaž Mikuletić, altsaksofonist Aleš Suša i tenorsaksofonist Klemen Kotar te mladi zagrebački glazbenici: trombonisti Miro Taradi i  Marin Ferketin i trubač Antonio Geček. Njihov nastup konačno je ovjekovječen na CD-u ”Boilers Big Band Live In ZEKAEM”.
Uz gosta Boška Petrovića izvode Križićevu uspješnica ”Yeah Man”, poptom Dedićev original ”Popy Woopy”, Kadoićev ”Monster in the Garden”, Geline ”Echantillon gratuit” i ”Čena”. Na CD je uvrštena i kao dodatak izvedena skladba ”Moanin' Mambo” Charlesa Mingusa, iz repertoara Mingus Big Banda, u intrigantnu aranžmanu Igora Savina, što je bilo zanimljivo čuti jer Mingusov materijal u nas danas malo tko izvodi. Album donosi specifičan, nadasve suvremen pristup jazzu koji iskače iz klišeja i stereotipa main-streama.  Intrigantan je to spoj combo i bigbendovskog pristupa, a odlikuju ga i prepoznatljiv zvuk i organiziranost u nastupu. Sjajne i po kvaliteti ujednačene skladbe, žanrovski i ritmički vrlo raznolike i šarolike, kreću se u širokom stilskom rasponu od nježnih balada, preko bluesa, latino ritmova i himničnog hard-bopa, a tempa se kreću u rasponu od tugaljiva bluesa do furioznih «paljevina». Premda su neke kompozicije vrlo ambiciozne i složene, ipak su prijemčljive i lako ulaze u uho. Iako se u svakoj skladbi osjećaju različiti aranžerski pristupi, postojani rukopisi i rješenja, članovi orkestra energično su «prokuhali» sve te divergentne aranžerske napore, sačuvali njihove stilske gabarite i intencije, prilagodili ih svojem izrazu. Radi se o kompaktanom, kreativnom i atraktivnom jazzu visoke umjetničke razine i moderna autorskog pristupa. Osim kao skladatelji i aranžeri, svi se članovi orkestra predstavljaju uvjerljivim, majstorskim i maštovitim solima, jednako uvjerljivim u sporim, bržim i agresivnijim brojevima. Boilers Big Band svira nevjerojatno dinamično, duhovito i maštovito, ne štedeći energiju i očitujući radost zajedničkog muziciranja i spremnost za improviziranje, prepuštajući sve spontanosti, komunikaciji, interakciji, međusobnim, uvijek plodonosnim provokacijama i nadahnuću. Ovo izdanje ima i veliku kulturološku vrijednost i - prepozna li je netko od nadležnih - mogao bi - baš kao i Boilersi - biti odličan promicatelj hrvatskih vrijednosti u svijetu.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja