Bach / Renato Rožić

Bach

Datum objave:
10.09.2006.
Autor:
Ivica Župan
RENATO ROŽIĆ
Jazz
www.renatorozic.com

RENATO ROŽIĆ
Bach
www.renatorozic.com

Gitarist, skladatelj i aranžer Renato Rožić bio je u osamdesetima važan sudionik zagrebačke jazz scene - sa saksofonistom Sašom Nestorovićem i bubnjarom Krunom Levačićem vodio je zapaženi trio Strukture, da bi potom glazbenu izobrazbu uspješno nastavio u Kölnu, gdje je ostao živjeti i raditi. U ovom gradu uspješno razvija osebujan pristup klasičnoj glazbi, ali i jazzu koji na električnoj jazz gitari izvodi na sebi svojstven način, atraktivno ga spajajući s klasičnom glazbom. Prije nekoliko godina objavio je album Mozart (Virgin/EMI) na kojemu je predstavio specifičnu interpretaciju skladbi toga majstora, a nedavno je u vlastitoj nakladi objavio nosače zvuka Jazz i Bach.
Jazz je snimio u suradnji s međunarodnim sastavom uz koji je nekoliko puta ostvario zapažene nastupe u Zagrebu, a u kojemu sviraju njegovi dugogodišnji suradnici: sopran i alt saksofonist Hayden Chisholm, alt saksofonist Jan von Klewitz, pijanist (glasovir i sintesajzer) Matija Dedić, kontrabasist Martin Gjakonovski i bubnjar Kruno Levačić.
Album podastire snimke koje je ovaj zanimljiv sastav ostvario od 1999. do 2006. Tu je nekoliko respektabilnih Rožićevih originala (Prologue op 18, Overture op. 17, Adante, Overture op. 17, Presto i Epilogue op. 19, Fuga a' 3, te skladbe Romance-Never Let Me Go Rayja Evansa, Meditations-My Favorite Things i Air-With A Song In My Heart Richarda Rodgersa, kao i Concerto - The Way You Look Tonight (prema Koncertu za glasovir i orkestar u d-molu br. 20, KV 466 W. A. Mozarta) Jeromea Kerna.
Riječ je o jedinstvenu i atraktivnu spoju jazz standarda s djelima klasične glazbe, posebice Mozartove, atonalne glazbe, world musica, hip-hopa, soula i klupske glazbe, zbog čega su na snimanjima sudjelovali i drugi glazbenici. Rožić je uvjeren da budućnost glazbe svakako leži u razbijanju konvencija te spajanju raznih kultura i stilova što, kao inovator, uporno razvija. Stoga na albumu u jednoj ili dvije skladbe Yamato Hasumi svira baroknu lutnju, Raul Sen Gupta tablu, Christoph Hillmann udaraljke i elektroniku, DJ Resq - Simon Haehnel gramofone, a Matthias Schubert tenor saksofon.
Album Bach donosi osebujne obrade Bachovih suita za violončelo solo u izvedbama na elektro-akustičnoj gitari. J. S. Bach je ovdje, čini se, podloga i nadasve poticaj za daljnji razvoj i ponovo oživljavanje improvizacije u klasičnoj glazbi.
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja