Tragom uspomena / Ansambl Do-re-mi

Tragom uspomena

Datum objave:
15.02.2005.
Autor:
Ivica Župan
Ansambl Do-re-mi
Tragom uspomena
Orfej HRT-a
    Zahvaljujući sponzoru Željku Kraljeviću, direktoru "Diners Cluba International", zagrebački "Ansambl do-re-mi" upravo je objavio CD "Tragom uspomena", nazvan tako po poznatoj skladbi svoga člana, tenorsaksofofnista i klarinista Stjepana Brace Fučkara, čiji naziv svjedoči da ansambl poseže duboko u jazz ropotarnicu, tj. da iz povijesne kajdanke vadi vrlo stare brojeve.
CD donosi šesnaest evergreena: "So what's new", "Tragom uspomena", "C'est si bon", "Laura", "Please don't talk about me", "Pettite fleur", "Basin Strret blues", "Strenger on the shore", "I can't give you anything", "I'm in mood for love", "Aleksanders rag time band", "Stardust", "Gorgia on my mind", "Hello Dolly", "Intima" i "All of me".
    Sastav čine prokušani zagrebački glazbenici, vrli profesionalci različitih naraštaja, koji su dugo pekli zanat i na ovakvom materijalu - pijanist Dražen Boić, tenorsaksofonist i klarinetist Stjepan Braco Fučkar, trubač Bruno Pintar, bas gitarist Marcel Lino Dević i bubnjar Željko Posarić - ali mada takvu glazbu dugo izvode na različitim mjestima i u različitim prigodama, i danas to čine ne samo visokoprofesionalno, nego i s entuzijazmom i užitkom, što se osjeća u svakom taktu materijala i daje mu posebnu draž. 
    To je - kada su u pitanju stariji stilovi jazza - nadasve kompetentna i uigrana ekipa, sposobna da se odlično i spretno snađe u svakom zadanome jazz okviru, koja se zacijelo zgodimice sastaje i za svoj gušt - barem takav dojam ostavlja ovaj materijal - atraktivno, opušteno, profinjeno, melodiozno i za svačije uši ugodno, svira glazbu koju voli, bez oscilacija u kvaliteti, naglašavajući melodičnost nerijetko sentimentalnih tema, s pregrštom razložno, logično i maštovito vođenih sola.
Zahvaljujući pristupačnosti i nadasve romantičarskoj predanosti ovome glazbenom izazovu, ali i izmjeni energičnosti u bržim brojevima i suptilnosti u baldama, CD će se svidjeti domaćim ljubiteljima jazza.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja