Now & Beyond / Luka Udjbinac

Now & Beyond

Datum objave:
10.05.2004.
Autor:
Ivica Župan
Luka Udjbinac: "Now & Beyond" (Dancing Bear, DBCD 083)
    Mladi zagrebački jazz gitarist Luka Udjbinac, koji se školuje na jazz akademiji u Klagenfurtu, poznat po svojim zagrebačkim klupskim nastupima, ali i po članstvu u Big bandu Hrvatske glazbene mladeži što ga uspješno vodi Sigi Feigl, oglasio se CD-om "Now & Beyond" (Dancing Bear, DBCD 083), dobro osmišljenim i koncipiranim, i to tako da se u generalnom jazzističkom opredjeljenju naslanja na moderan jazzistički pristup i suptilne aranžmane, koji u određenoj mjeri koketiraju s onim što se događa u recentnoj svjetskoj i europskoj jazz produkciji i njezinim aktualnim trendovima.
    Na snimanju su, uz Udjinca, sudjelovali poznati američki trubač i krilničar Lee Harper, bubnjari Klemens Marktl i Marcus Gruber, basisti Tom Kofler i Stefan Gfrerrer, pijanisti Marko Petrušić i Tonc Feining te tenorsaksofonisti Michael Erian i Ricci Pusavec. U ovom - za debitanta, mlada skladatelja i solista - uistinu iznenađujuće uspjelu projektu u prvom su planu skladbe, postojane, jedinstveno aranžirane i odsvirane, koje je napisao i aranžirao sam Udjbinac. CD sadrži čak dvanaest relativno dugačkih skladbi, po kvaliteti ujednačenih i maštovitih, melodioznih i poletnih, koje lako ulaze u uho, prepunih raznolikih ideja i nadasve ugodne atmosfere, kojima se Udjbinac predstavlja kao nadaren, zreo, rafiniran i intrigantan skladatelj, autor koji prati recentna kretanja na suvremenoj svjetskoj jazz sceni i autorski  odlično i plodonosno odgovara na te izazove. Album obiluje prijemčljivim temama, kompleksnim melodijama, različitim ugođajima, promjenama tempa, poletom i eksplozivnom snagom, bogatstvom tonova i tekstura, te strastvena muziciranja.      
     Udjbinac je profinjen i nadasve kompetentan gitarist jedinstvena senzibiliteta, okretna i fluentna stila i moderna gitarističkog izričaja, definiranih ciljeva, meditativan i melodiozan gitarist topla tona i maštovit improvizator, a isto vrijedi i za sve ostale sudionike, posebice za Michaela Erana koji se predstavlja kao dojmljiv improvizator. No, Udjbinčeva ambicija očigledno nije bila afirmirati instrumentalističko, solističko i improvizatorsko umijeće - svoje i respektabilnih instrumentalista koje je ovom prigodom pozvao na suradnju, nego neusporedivo veća i zahtjevnija - stvoriti prepoznatljiv kolektivni zvuk, jedinstvenu atmosferu, od prvog do posljednjeg tona albuma, u čemu je u velikoj mjeri i uspio.   
   
                                        Ivica Župan

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja