Jazzla(n)do / Big band HRT-a

Prostori novih zvukovnih mogućnosti

Datum objave:
08.02.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
DVD Big band HRT-a i Lado, dirigent i autor: Silvije Glojnarić »Jazzla(n)do«, Orfej/HRT

Prostori novih zvukovnih mogućnosti

    DVD izdanja u hrvatskoj su diskografiji rijetkost. No neki dokumenti hrvatske glazbe jednostavno ne smiju biti prešućeni. Naravno, to je moguće jedino ako su dovoljno kvalitetno zabilježeni u audio i video zapisu. Hrvatska televizija kvalitetno je snimila koncert iz Ciklusa Big band Hrvatske radiotelevizije pod nazivom Jazzla(n)do, a umjetnička razina izvedbe nametnula je potrebu za dokumentiranjem. Radi se o snimci koncerta što su ga Big band HRT-a i Ansambl Lado pod ravnanjem Silvija Glojnarića održali 18. svibnja 2008. u Konceertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Novi standardi u poimanju glazbe
    Osim narodnih pjesama Glojnarić je za ovaj koncert priredio aranžmane za djela Vilibalda Čakleca i Emila Cossetta. Program je zamislio kao spoj jazza i tradicijske glazbe, što je trend u svijetu, ali rijetkost je da se u to upuštaju jazz orkestri, posebice u suradnji s tako velikim ansamblima kao što je Lado, ali i takvim nekonvencionalnim pristupom kojim je postavio nove standarde u poimanju suvremene glazbe. To se posebice osjeća u izvedbama Big banda HRT-a. Naime vođa Big banda HRT-a u aranžmanima na jazzistički način pristupa hrvatskoj glazbenoj tradiciji, a značajan je i doprinos solista (trubač Davor Križić, trombonist Luka Žužić, flautist Miro Kadoić, saksofonisti Saša Nestorović, Igor Geržina i Damir Horvat, klavirist Julije Njikoš, gitarist Joe Pandur, basist Saša Borovec, bubnjar Marko Lazarić i udaraljkaš Saša Wozdecky) koji se u svojim improvizacijama pozivaju na narodne glazbene motive. U izvedbama u kojima im se pridružuje Lado, koji je i u ovoj prigodom bio na visini zadatka (izvode tradicijske pjesme u koreografijama Ivana Ivančana mlađeg, Zvonimira Ljevakovića i Branka Šegovića, te vokalnim obradama Bože Potočnika), Big band HRT-a se prilagodio njihovom istupu, ali i tu je, zahvaljujući Glojnarićevim intervencijama, zadržao jazzistički štih.
Neočekivane simbioze
    U razgovoru što smo ga vodili prigodom realizacije JazzLAnDa Silvije Glojnarić je o zamisli i značajkama projekta rekao: »Moja zamisao predviđa generacijski skok iz tekuće sadašnjosti u skoru budućnost, u čemu mi i povijest umjetnosti daje za pravo, jer neočekivane simbioze rađaju i nove neočekivane amalgame. U toj situaciji dolazi do poništavanja zasebnih glazbenih idioma, stvara se nov kompleks koji tek kreće na obećavajući put. Možda je najvrednija činjenica da smo zajednički uspjeli stvoriti nešto novo, nešto što će tek buduće generacije »doraditi« i profilirati u novu formulu koja će poput pokreta neoklasike u prošlom stoljeću stvoriti novi idiom s neslućenim prostorima novih zvukovnih mogućnosti. Obrade su nastale kao rezultat sasvim novoga promišljanja. Naime, došlo je do spajanja tradicijske glazbe i plesa koji njeguje Lado s tradicionalnim jazzom Big banda. Teoretski gledano, i jedan i drugi ansambl djeluju u istom ili sličnom idiomu, pa su u tom smislu kompatibilni. U ovom aspektu jazz postaje konstitutivni element tradicijske glazbe jer pouke o dvojbenosti dovršenog fiksiranog djela, odnosno slobodne i instinktivne improvizacije vrijede i u jednom i u drugom idiomu, što također implicira i tradicijska glazba, koja u tom smislu postaje konstitutivnim elementom jazza. Naravno, nije jednostavno definirati ili naznačiti kompatibilnost nečega što je tek u nastajanju, ali povijest nas uči da ništa ne može nastati ni iz čega, no iz nečega uvijek može nastati nešto drugo, pogotovo u ravnopravnoj igri dvaju umjetnički snažnih ansambala.«
Impresivna izvedba
    Zanimljiv je to pristup koji se odlikuje maštovitom zamisli i profesionalnom izvedbom što je primjeren materijal za prezentaciju hrvatske kulture u svijetu. Primjerice, audio snimka koncerta - uskraćena za iznimno značajan segment plesa i narodnih nošnji koji donosi Lado - koja je emitirana 19. prosinca 2008. na III programu Hrvatskoga radija, što su prenosile sve članice Europske radijske unije, naišla je na velik publicitet i divljenje prema svim segmentima realizacije ovog projekta. EBU jazz koordinator Daniel Vachon u pismu zahvale oduševljeno čestita na impresivnoj izvedbi naglašujući osjećaj ispunjen dobrom energijom i izvrsonst oba ansambla, kao i Glojnarića, te fascinaciju nadahnutošću spoja žanrova i ukusa, autentičnog jazza i tradicionalnog hrvatskog folklora. Znakovito je Vachonovo mišljenje da takav koncert nitko drugi na svijetu ne bi mogao ponuditi.
    Budući da se radi o osebujnom i autentičnom glazbeno-scenskom projektu, vjerujem da će ovaj DVD, osim što će pružiti nove smjernice za razvoj naše glazbe - bude li pametno plasiran i promoviran na svjetskom glazbenom tržištu (ne samo među našim iseljenicima) - pobuditi još veće zanimanje i izdići percepciju Republike Hrvatske iznad prosjeka, baš kao što ju u raznim djelatnostima izdižu Ivo Pogorelić, Ivan Đikić, Blanka Vlašić, Janica i Ivica Kostelić, rukometaši...
(Preuzeto iz Novog lista od 8. 2. 2009.)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja