2002/2003 / Big band HRT-a

Big band HRT-a i solisti: 2002/2003

Datum objave:
27.02.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
BIG BAND HRT-A I SOLISTI
2002/2003
Orfej HRT-a CD ORF 298

    Pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, današnji Big band HRT-a utemeljen je od glazbenika iz nekoliko većih ansambala ubrzo nakon svršetka II svjetskog rata, tijekom sezone 1946./1947. Kasnije je promijenio naziv u Plesni orkestar HRT-a. Osnovao ga je Zlatko Černjul koji je bio i prvim ravnateljem. Osim njega vodili su ga i Miroslav Killer, Milivoj Körbler i Nikica Kalogjera, više od trideset godina i Miljenko Prohaska, a danas djeluje pod vodstvom Silvija Glojnarića. Jedan je od rijetkih svjetskih orkestara, osobito radijskih, koji se može pohvaliti s više od pola stoljeća kontinuirana djelovanja. Osim snimanja za potrebe radija i televizije, ostvario je brojne nastupe na festivalima zabavne glazbe, ali i festivalima jazza i samostalnim konceratima u zemlji i inozemstvu. Bio je rasadnikom naših najboljih jazzista od koji su neki bili birani u Jazz orkestar Europske radijske unije, a suradnju je ostvario i s poznatim svjetskim jazzistima koji su gostovali s orkestrom, primjerice Johnom Lewisom, Luckyjem Thompsonom, Johnnyjem Griffinom, Erniem Wilkinsom i drugima. Uz poznate standarde iz repertora najvećih big bandova, orkestar je orijentiran i na skladbe svojih dirigenata i članova, kao i ostalih domaćih autora.
Unatoč bogatoj povijesti Big band je iza sebe ostavio nedovoljan broj snimljenih albuma koji bi budućim pokoljenjima mogli svjedočiti o njegovoj aktivnosti. Tek je u zadnjih nekoliko godina počelo sustavno objavljivanje kompakt diskova koji donose arhivske, ali i novoostvarene snimke. Nakon objavljenih albuma "Ponovno izdanje arhivskih snimaka malih sastava i Plesnog orkestra HRT-a" i "Zlatni pir Plesnog Orkestra HRT-a" u izdanju Orfeja HRT-a, te CD-a objavljenog povodom 75. godišnjice Hrvatskoga radija i 45. godišnjice Hrvatske televizije sa snimcima Big banda HRT-a nastalim u razdoblju od 1997. do 2000. u izdanju Cantusa, tvrtka Orfej HRT-a je objavila i dva albuma s koncertnim snimcima ostvarenim tijekom dvije sezone ciklusa Doživjeti glazbu.
    Tek 2001. Big band HRT-a je ostvario svoju prvu sezonu svirajući jednom mjesečno u Kazalištu Kerempuh u ciklusu Doživjeti glazbu uz izravne prijenose na I programu Hrvatskoga radija u istoimenoj emisiji urednika Bahrije Golubovića. Tijekom dvije i pol sezone orkestar je, držeći se koncepcije portretiranja jednog skladatelja i uključivanja gostiju, izvodio djela najpoznatijih svjetskih i hrvatskih autora orkestralnog jazza u obradama hrvatskih aranžera, pratio naše i strane vokalne i instrumentalne soliste, te nastupao pod vodsvom drugih dirigenata. Osim izravnih radijskih prijenosa svi su koncerti snimljeni, a najuspješnije snimke objavljene na kompakt diskovima. Prvi CD donosi snimke ostvarene u sezoni 2001./2002. u Kazalištu Kerempuh. Osim standarda na album je uvrštena i skladba ”Sun Ergos” šefa-dirigenta Big banda HRT-a Silvija Glojnarića snimljena na koncertu koji je prenosila i EBU, Unija europskih radijskih postaja. Kao gosti na ovom albumu uz Big band nastupaju pjevači: Zdenka Vučković, Radojka Šverko, Dunja Skopljanec Peroš, Jelena Balent, Božidar Mati, Čedo Antolić, Jasna Bilušić i New Swing Quartet, klarinetist Branko Ovčarić, klavirist Dražen Boić, gitaristi Damir Dičić i Elvis Stanić i dirigent Lojze Krajnčan. Zahvaljujući uspješnom EBU koncertu Big band je, što je doista neuobičajeno, već u sljedećoj sezoni ostvario još jedan nastup koji su prenosile članice Europske radijske unije.
    Svoju drugu sezonu ciklusa Doživjeti glazbu Big band HRT-a je održao u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u kojoj je ostao do danas. Koncerti su također snimljeni, a odabir snimaka uvršten je na upravo objavljeni dvostruki CD ”Big band HRT-a i solisti 2002/2003”. I ove snimke donose raznolik repertoar sastavljen od djela stranih, ali i istaknutih hrvatskih skladatelja i aranžera, te mnogo gostiju. Osim poznatih standarda uvrštene su skladbe ”Ljubavnici” Milivoja Koerblera, ”Plavi dim” Nenada Grčevića, ”Always Running”, ”Opus 900” i ”Intima” Miljenka Prohaske, ”Još samo večeras” Drage Diklića, ”Daleka obala” i ”Proljetne kiše” Bojana Hohnjeca, ”Bossa Blues” Ozrena Depola, ”Forty Years After” Zlatka Dvoržaka, ”Arijana” Zlatka Kružića, ”Water Jump” Krunoslava Levačića, ”Faces The” Silvija Glojnarića, ”Blue Boy” Ladislava Fidrija i ”Yeah Man” Davora Križića. Gosti su pjevači: Gabi Novak, Valerija Nikolovska, Stjepan Jimmy Stanić, Ditka Haberl, Helena Bastić, Zdenka Kovačićek i Wolfgang Schreiner, Drago Diklić, Ricardo Luque, Jana Valdevit i Kvartet Vokali, klarinetist Branko Ovčarć, gitarist Mario Igrec i harmonikaš Dubravko Majnarić. Obrade potpisuju naši najistaknutiji aranžeri: Zlatko Dvoržak, Ladislav Fidri, Krešimir Oblak, Miljenko Prohaska, Silvije Glojnarić i Ramon Reberšak.
    Značaj ovog ciklusa i diskografskog izdanja je višestruk. Osim što dokumentira svoje glazbene dosege što je preduvjet za ostvarivanje novih ideja, Big band HRT-a proširuje repertoar i stječe iskustva surađujući s dirigentima i solistima različitih stilskih iskaza. Upravo to je pravi put i najzdraviji način oživljavanja hrvatske big band scene i povratak među najznčajnije jazz orkestre Europe gdje mu  je i mjesto, a što svojom kvalitetom i mogućnostima zaslužuje.
(Preuzeto iz časopisa WAM, br. 19)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja