Jazz na Hrade / Darko Charlie Jurković

Jazz na Hrade

Datum objave:
03.03.2009.
Autor:
Ivica Župan
FRANTIŠEK UHLIR TRIO & DUSKO GOYKOVICH
Jazz na Hrade
Multisonic
Češka izdavačka kuća  Multisonic objavila je CD Jazz na Hrade
sa snimkom sjajnoga nastupa koji je trio češkog kontrabasista Františeka Uhlira održao 22. veljače 2006. u Pragu. Izvedba je uslijedila na poziv češkoga predsjednika Vaclava Klausa, a u sklopu serije koncerata pod nazivom Jazz at Prague Castle. U Uhlirovu triju već pet godinama djeluju češki bubnjar Jaromir Helešic te poznati i u Europi sve priznatiji riječki gitarist Darko Jurković Charlie. U četiri od osam izvedbi uvrštenih na album kao gost trija pojavljuje se veteran Duško Gojković, oduvijek rado viđen gost zagrebačkih jazz pozornica i trubač međunarodna ugleda. Tijekom gotovo pedesetogodišnje karijere nastupao je u različitim međunarodnim formacijama, između ostaloga, i u slavnom Krdu Woodyja Hermana. Gojković se sjajno snašao i uz trio, dokazavši da je i dalje solist velike snage i ekspresivnosti.
I ovim je projektom Jurković potvrdio svoju osebujnu darovitost, kreativnost, instrumentalističku spremu i svestranost te se potvrdio kao umjetnik nevjerojatno širokoga autorskog interesa i još šireg spektra izvedbene i zanatske spreme. Osim toga, pokazao je dirljivo individualan i odmah prepoznatljiv gitaristički izričaj svirajući two hands tapping tehnikom kao prilog tvrdnji da na izvedbenom planu izrazito napreduje i da od njega kao gitarista možemo očekivati veće i izazovnije pothvate.
Osim sjajnog dojma koji ostavlja kao gitarist, Jurković se na CD-u predstavlja i u ulozi skladatelja - nakon Klausove najave trio izvodi Jurkovićev original Fly Time, a potom i Banana Split. Oba atraktivna djela uvrštena su i na prvi nosač zvuka ovoga trija, Live 2002.
Na albumu su objavljeni i Uhlirovi originali June In Prague i From Heart To Hearts te standardi Secret Love Sammyja Faina i P. F. Webera, How Insensitive Antonia Carlosa Jobima, Ow! Dizzyja Gillespiea i I'll Close My Eyes Buddyja Kayea i Billyja Reida.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja