Beautiful Love / Stjepan Jimmy Stanić

Beautiful Love

Datum objave:
11.03.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
JIMMY STANIĆ: BEAUTIFUL LOVE

    U ponedjeljak, 3. lipnja, u maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog", održana je promocija novog kompakt diska Stjepana "Jimmyja" Stanića "Beautiful love", koji se ovih dana pojavio u izdanju Orfeja HRT- a. Raspoložen kao i uvijek, "Jimmy" Stanić je svojim šarmom i vrhunskom interpretacijom oduševio malobrojnu, ali bučnu publiku. Malobrojnu, vjerojatno zbog slabe reklame, a bučnu jer su u nastupu legende naše glazbe uživali svi u dvorani, od onih koji su se s nostalgijom prisjetili prvih plesnjaka, do onih kojima je ovo bio prvi susret s Jimmyjevim interpretacijama dobro znanih melodija - evergreena, od kojih se većina nalazi na repertoaru mnogih jazzista. Kvalitetnom nastupu pridonio je Supersession Trio: klavirist Julije Njikoš, kontrabasist Mladen Baraković i bubnjar Silvije Glojnarić, koji je pratio besprijekorno - kao "urica". Ovaj uigrani sastav pratio je i gošću, mladu pjevačicu Colette Vidiček koja se ubrzo nakon nastupa na priredbi "Nove nade jazza - Marjan Marjanović" održane u sklopu Proljetne revije jazza,  predstavila zagrebačkoj publici na početku drugog dijela ovog koncerta.
    Čuvši Stanićeve nove snimke, veliki američki jazz - glazbenik Benny Golson je napisao: "Čovjek ima fenomenalan glas. Netko bi morao pokušati napraviti s njim, nešto veliko, na primjer kao s Tonyjem Bennetom, Alom Jareauom, tako nešto. Nadam se da će ovih nekoliko rečenica biti dovoljno: Glas Jimmyja Stanića posve me zapanjio. Čudesno svjež i osebujan, to je glas koji se ne utapa u druge slične glasove i stilove. Upravo je jedinstven. U vremenu kada se toliki pjevači svim silama trude zvučati poput nekoga drugoga, Jimmy je posve nesvakidašnja pojava; on zvuči kao on sam. No nametnulo mi se jedno pitanje: Zašto dosad nisam za njega čuo? Osjećam da sam zbog toga puno izgubio - vjerojatno će to osjetiti i drugi čim ga jednom čuju.
Većina se pjevača drži jednoga stila u pjevanju. Jimmy međutim raspolaže zaokruženim repertoarom u kojem su zastupljeni svi mogući žanrovi: "pop", balade, jazz - što nije uvijek lako izvesti. Sada kada sam ga čuo, želim ga slušati često i uvijek iznova. Nema dvojbe da je Jimmyjeva putanja u usponu; u tolikoj mjeri da sadašnjost, dok stojeći na ramenima prošlosti gleda u budućnost, sigurno vidi Jimmyja kako se približava raskrižju na kojem se potencijal pretvara u uspjeh.
Upamtite ime Jimmy Stanić; ja sigurno hoću!"
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja