Welcome to the Club - Twentieth Anniversary of the BP Club / Razni izvođači

Najpoznatiji hrvatski jazz podrum

Najpoznatiji hrvatski jazz podrum
Datum objave:
15.03.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
Rođendanski jam session

 

 DVD Razni izvođači: »Welcome to the Club - Twentieth Anniversary of the BP Club«, Gama Studio

 Najpoznatiji hrvatski jazz podrum

 Prošle je godine najpoznatiji hrvatski jazz klub obilježio dvadesetu obljetnicu djelovanja. Tijekom dva desetljeća B.P. Club se afirmirao kao prostor u kojem se svira vrhunska glazba, ne samo ona vezana uz jazz žanr. U njemu su svirali najznačajniji hrvatski, ali i slavni inozemni glazbenici među kojima i neki koji godinama spadaju u najuži krug svjetske glazbene elite. Nezaboravni su doživljaji kojima je publika prisustvovala u neposrednoj komuniciji sa samo nekoliko metara udaljenim umjetnicima kao što su Clark Terry, James Newton, Michel Legrand, John Lewis, Johnny Griffin, Joe Pass, Toots Thielemans, Joe Zawinul, Art Farmer, Gary Burton, Hermeto Pascoal... Za potpuniji, iako ne i sveobuhvatan dojam o veličini glazbenika koji su pohodili Klub dovoljno je posegnuti za CD-ovima tvrtke Jazzette Records ili prvim hrvatskim jazz DVD-om, “Jazz gala” (Jazzette Records/Croatia Records, 2005.), koji donose snimke nastupa vrhunskih jazz glazbenika u B.P. Clubu, kao i proučiti stalnu izložbu dugogodišnjeg foto-kroničara Kluba, umjetničkog fotografa Damila Kalogjere. Pri pogledu na te fotke, izložene na zidovima kluba, svakom će poznavatelju jazza zastati dah - osjetit će da je to prostor u kojem obitava duh povijesti jazza. On se poput reume uvukao u zglobove vjernih posjetitelja tog, najpoznatijeg hrvatskog jazz podruma koji, za razliku od drugih podruma, vlagu upija iz mnogobrojnih otvorenih boca najfinijih vina.
    Deseti rođendan B.P. Cluba obilježen je prigodnom monografijom “Welcome to the Club/10 godina BP Cluba”, a povodom ovog jubileja snimljeni su nastupi koji su se u B.P. Clubu održali na tradicionalnim priredbama tijekom slavljeničke sezone: Springtime Jazz Feveru, Hrvatskom jazz saboru, Centuryju of Blues i Music Carousellu. Organizator spomenutih događanja Boško Petrović je za DVD, koji će biti promoviran tijekom ovogodišnje »Proljetne jazz groznice«, odabrao po jednu izvedbu najznačajnijih skupina koje su nastupile u tom razdoblju.
 O karakteru suradnji koje Petrović ostvaruje s poznatim glazbenicima najbolje svedoči izjava koju je dao prigodom slavljeničkog koncerta: “Jubilej je obilježen velikim rođendanskim jam sessionom. Naime, nazvao me vodeći talijanski glazbenik Gianni Basso i predlažio da za obljetnicu kao nekad zajedno odsviramo jam session. Naravno, za to nije tražio novac.« Osim snimaka s tog nastupa, na kojem su uz Bassa svirali, kako Petrović kaže, »jazz dragovoljci«: pjevač Georgie Fame, pijanist David Gazarov, gitarist Primož Grašič, bas gitarist Mario Mavrin i bubnjari Salih Sadiković ili Ratko Divjak, na DVD su uvrštene i izvedbe drugih skupina snimljene na prošlogodišnjem Springtime Jazz Feveru: Philip Catherine String Tria, Georgie Fame & Boško Petrović Tria, David Gazarov-Davide Petrocca Dua i Nuevo Tango Ensemblea.
DVD je koncipiran po temama - priredbama. Sa Springtime Jazz Fevera 2007. uvrštene su izvedbe Fritza Pauera, te skupina Boško Petrović-Alvin Queen Happy Reunion, Liane Carrol Trio, Refraction Quartet, Joyce Yuille & Mike Sponza Trio i Catia & Carlos Werneck. Petrović je poznat i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu. Mladi glazbenici koji svoja jazzistička znanja stječu na toj školi svake godine nastupaju na Hrvatskom jazz saboru. Sa “saborskog zasjedanja” iz 2007., osim skupina već afirmiranih “zastupnika” poput Elvisa Stanića, Jasne Bilušić i Ante Gela, odabrane su snimke nastupa nekih od polaznika škole okupljenih u skupine Golden Strings Quartet, Sandi Čakalo Trio i Balwan City Kids. Century of Blues 2008. ilustriran je izvedbama sastava Bluesbreakers, Ian Siegal & Mike Sponza Trio, Dana Gillespie & Joachim Palden i Angela Brown & Christian Rannenberg, a Music Carousell izvedbama Vid Jamnik Old Starsa, Adam And His Nuclear Rocketsa i Tango Appassionata.
Kao dodatak DVD-u, uvrštena je jazz poslastica - snimka izdvojena iz nastupa trija nazvanog Chevapchici Trio. Uz slavnog gitarista Joea Passa, koji je svojim nastupom 1. travnja 1988. otvorio B.P. Club, čuveni jazz standard “Nuages” sviraju gitarist Damir Dičić i vibrafonist Boško Petrović.
Ta izvedba, koja se odlikuje duhovitošću, komunikativnošću, radošću muziciranja, neposrednim kontaktom s publikom i međusobnom razmjenom pozitivnih vibracija, predstavlja glazbeni model za cjelokupni DVD, ali i dvadesetogodišnje djelovanje B.P. Cluba koji je ljubiteljima dobre glazbe pružio toliko užitka slušanja glazbe visoke umjetničke vrijednosti.
(Preuzeto iz Novog lista od 15. ožujka 2009.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja