A Day in Manhattan / Ratko Zjača

A Day in Manhattan

Datum objave:
30.03.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
RATKO ZJAČA / REGGIE WORKMAN / AL FOSTER
A Day In Manhattan
(Laika Records)

    Gitarist Ratko Zjača diplomirao je 1993. na kraljevskoj akademiji u Roterdamu. Postavši profesorom jazz gitare studij je nastavio na New York University School of Music. Iako živi u Roterdamu sve više boravi i u New Yorku, centru svjetskog jazza. Svirao je i snimao s poznatim nizozemskim i američkim glazbenicima, a aktivan je i na edukativnom polju radeći kao docent na Erasmus Universityju u Roterdamu.
    Zjača je nedugo za tvrtku Laika objavio CD "A Day in Manhattan" na kojem svira s glasovitim američkim jazzistima: kontrabasistom Reggijem Workmanom i bubnjarem Alom Fosterom. (Promovirao ga je ove jeseni u dvorani Hrvatskoga društva skladatelja, Berislavićeva 9.) Sviraju četiri standarda i osam Zjačinih novih skladbi u njegovim aranžmanima. Osebujnim i raznolikim pristupom skladbama "Sweet Georgia Fame", "Gentle Rain" i "You Don't Know What Love Is", a posebice Coltraneovoj "Lonnie's Lament" ili svojima poput "Ornette", posvećenoj glasovitom alt saksofonistu Ornetteu Colemanu, očituje težnju k modernom izrazu. U ravnopravnoj svirci s jazz liscima potvrdio se kao izvođač iznimne tehnike, komunikator kreativna pristupa i zrelosti, ali i kao i maštovit skladatelj. Ovom suradnjom postigao je velik uspjeh, a brojne pohvalne kritike, koje za svoj album dobiva u Europi i SAD, te ponude za nastupe i turneje, kao i profesorski rad, veliko su priznanje ovom umjetniku, koji tako na najbolji način predstavlja hrvatski jazz u svijetu.
    Prilikom nedavnog boravka u Zagrebu Zjača je izjavio: "Nakon suradnje s ovim glazbenicima osjećam se "deset godina" iskusnijim. Za mene je to bila prava škola. Mnogo mi znači njihova potvrda i pohvala mojeg načina sviranja, te skladbi i aranžmana koje su u potpunosti prihvatili."
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja