Green Hill Gipsy Swing / Damir Kukuruzović

Umjetnost osmjeha

Datum objave:
30.03.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
Damir Kukuruzović Gypsy Jazz Quintet: Green Hill Gypsy Swing

Umjetnost osmjeha

    Umjetnost se u Sisku događa u podrumu. No, taj podrum nije sinonim za underground ili alternativnu scenu, za nešto što se odvijua na marginama, daleko od očiju javnosti. Naprotiv, podrum u kojem djeluje Siscia Jazz Club postao je jednim od najznačajnijih sisačkih okupljališta, ne samo turista i zaljubljenika u jazz glazbu koji zbog programa iznimne estetske vrijednosti dolaze iz čitave Hrvatske, već i uglednika najvišeg ranga iz raznih područja društvenog i kulturnog života grada. Kako ne bi dolazili kad u klubu nastupaju eminentni hrvatski jazz i blues glazbenici, te glumci, ali i vrhunski svjetski jazzisti, zbog čega je, uz B.P. Club Boška Petrovića, postao najznačajnijim hrvatskim jazz klubom. Uostalom, potvrdio je to i sam Petrović, autoritet hrvatskog jazza koji često nastupa u sisačkom klubu. Činjenica je da je Siscia Jazz Club, uz Gradski muzej Sisak i Gradsko kazalište Sisak, postao jednim od najvažnijih prostora za kulturu i jednim od simbola grada koji je dao mnoge hrvatske umjetnike, grada u kojem je 1839. prikazana prva drama na hrvatskom jeziku i štokavskom narječju.
    Ako jedan od najboljih svjetskih gypsy swing gitarista, Angelo Debarre, opetovano dolazi svirati u Siscia Jazz Club i iskazuje želju za ponovnim suradnjama s Damirom Kukuruzovićem i glazbenicima iz njegova Gypsy Swing Quinteta, ako je, oduševljen njegovim sviranjem, svoju svetinju, čuvenu gitaru Dell Arte ostavio u trajno vlasništvo Kukuruzoviću, kao zalog za očuvanje tradicije glazbe velikog Djanga Reinhardta, tada se moramo zapitati u čemu leži tajna takvog uspjeha. Naime, na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi - kad pišem o Kukuruzoviću razmišljam u kontekstu globalne, a ne lokalne glazbene scene - ali rijetki su glazbenici poput njega, koji, uz izmine sviračke vještine, uspijevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu.
    Odgovor je jednostavan. Tajna je u osmjehu, toliko važnoj osobini za osjećaj radosti, prijateljstva i razumijevanja među ljudima. Kao što, slušajući ploče velikog Louisa Armstronga, možete “vidjeti” smiješak na njegovu licu, tako i slušajući Damir Kukuruzović Gypsy Jazz Quintet s vilinistom Brunom Urlićem možete “vidjeti” smiješak na licima glazbenika koji sviraju, ali i slušatelja u klubu. Nije li glazba koju slušate s ovog kompakt diska izmamila smiješak i na vašem licu, nije li vas izbacila iz rutine, poremetila kontrolu pokreta kojom ste mislili da vladate, izmamila pucketanje prstima ili lupkanje po koljenu? Nije li iz vas odagnala stres? Prepustite li se “vidjet” ćete osmjeh koji je rezultat ljubavi prema gypsy swingu i glazbi općenito, posljedica velikog entuzijazma, ali i profesionalnog odnosa prema poslu. Osjetite osmjeh koji spaja i strava prijateljstva! Osmjeh što donosi pozitvine vibracije i ushit, što zarazno djeluje na sve koji su nekom čarolijom uvučeni u sugestivne zvuke glazbe koja je tridesetih godina prošloga stoljeća bila jedini izvorni europski odgovor na američki swing! Uz takav osmjeh sve je moguće! Osmjeh Damira Kukuruzovića! Osmjeh koji je prisutan u njegovoj svirci i koji se osjeća u vođenju Siscia Jazz Cluba.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja