Green Hill Gipsy Swing / Damir Kukuruzović

U epicentru europskog gipsy swinga

U epicentru europskog gipsy swinga
Datum objave:
05.04.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quintet, featuring Angelo Debarre, Loulou Djine, Zdenka Kovačićek: »Green Hill Gipsy Swing«, Menart

U epicentru europskog gipsy swinga
   
    Koliko je vremena trebalo da Zagrebački solisti i, primjerice Koncertna dvorana Lisinski steknu svjetski ugled? Za tako što potrebne su godine i godine ustrajnog rada tima stručnjaka, a uspjeh nije zagarantiran i ne ovisi samo o kvaliteti umjetnika i organizatora, već i o nizu drugih čimbenika. Svjesni tih činjenica ljubitelji jazza, među kojima i cijenjeni znalci na tom polju, s pesimizmom su pratili napore siščanina Damira Kukuruzovića, koji je glazbeni ugled kao gitarist najprije stjecao u zvučnijim glazbenim centrima, a potom ga ugradio u boljitak rodnog grada, da u Sisku otvori jazz klub i utemelji jazz skupinu.
    Četiri godine poslije nitko se više ne pita kako mu je to uspjelo već svi, ne samo siščani, hrle u Siscia Jazz Club i uživaju, ne samo u svirci Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quinteta nego i najpoznatijih hrvatskih i svjetskih jazzista. Ono što su za Zagreb i Hrvatsku prve dvije spomenute institucije to su za Sisak, ali također i za Hrvatsku, druge dvije spomenute institucije - »Sisački gipsy swing virtuozi« i sisačka »Palača glazbe«, jedina palača smještena ispod razine zemlje. Podrumski klub je, osim što je značajan za kulturni život, postao jednim od značajnijih turističkih simbola grada. Naime, Siscia Jazz Club pohode najveće zvijezde jazza, a ugled Quinteta je dosegao tu razinu da neke od njih sviraju s njim, što grad čini privlačnim za sve brojnije goste iz cijele hrvatske. Dokaz tim tvrdnjama upravo je objavljeno dvostruko izdanje - CD i DVD.
Izginuti za gipsy swing
    CD donosi izvedbe Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quinteta odsvirane u maniri slavnog Djanga Reinhardta, najutjecajnijeg gipsy swing glazbenika koji diljem svijeta ima štovatelje i sljedbenike i kojem se u čast svake godine održavaju mnogobrojni festivali. Uz gitarista Kukuruzovića na snimanju su sudjelovali stalni članovi kvinteta: violinist Bruno Urlić, gitarist Goran Grgurač, kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Želimir Bičanić.
    Povodom objavljivanja ovog izadanja Kukuruzović je rekao: »Ponekad pomislim da sam skupio nekolicinu entuzijasta koji bi izginuli za gipsy swing, no najviše mi znači vjerodostojan osvrt na moj band koji je izrekao Angelo Debarre - da se nalazi u epicentru gipsy swinga u Europi.«
    Spomenuti gitarist, jedan od najznačajnijih predstavnika stila počastio je »Sisačke virtuoze« suradnjom na snimanju albuma. Zajedno izvode standarde gipsy swinga: »Swing Gitan«, »Django's Tiger«, »Mr. Sandman« i himnu svih »Djangomanijaka«, velikanovu baladu »Nuages«. Tom suradnjom, ali i višestrukim nastupima u Siscia Jazz Clubu, te na Siscia Jazz & Blues Festivalu, iskazao je poštovanje glazbenicima koji osjećaju idiom svojestven romskom senzibilitetu. O suradnji s Debarreom Kukuruzović je rekao: »On je moj gitaristički heroj. Nikad nisam susreo nekog sličnog. Pomislim da svira kao svi gitaristi zajedno koji su prošli kroz moj jazz klub. Želio sam snimiti CD s Djangom današnjice. Kad god uzmem Dell Arte gitaru, koju mi je poklonio, osjećam njegov duh oko tog glazbala. Vjerojatno je to spona za očuvanje Djangove glazbe u Hrvatskoj.«
    U izvedbama prve tri spomenute skladbe kao gost se pridružio i violinist Loulou Djine, dok u izvedbi poznate »Sweet Georgia Brown« pjeva Zdenka Kovačiček, kuma i česta gošća sisačkog jazz kluba.
Zahvalna publika
DVD donosi inserte s brojnih nastupa u Siscia Jazz Clubu, te izjave glazbenika, umjetnika i novinara koji sudjeluju ili prate rad kluba, od Boška Petrovića, Peaches Staten, Angela Debarrea, Zdenke Kovačiček i Jelene Radan, do preminulog novinara Dražena Vrdoljaka i kipara Marijana Glavnika. Oduševljenje i zanos kojim govore o klubu, koncertima i festivalu obavezujući su za Kukuruzovića, ali i instucije koje trebaju podržavati rad kluba, ponajprije zbog njegovih korisnika. Naime, jedna od značajki je publika koja na svakom nastupu ispuni klub do posljednjeg sjedećeg i stajaćeg mjesta, te s velikom pažnjom prati nastupe što glazbenici zapažaju, cijene i uvijek iznova iskazuju. Siščani obožavaju svoj klub, prihvatili su ga kao svoj drugi dom, kao kafić ili »društveni dom« u kojem se rado okupljaju upražnajavajući svoje društvene i potrebe za kulturom.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja