2002/2003 / Big band HRT-a

Big Band HRT-a i solisti 2002/2003

Datum objave:
13.05.2009.
Autor:
Ivica Župan

Big Band HRT-a i solisti 2002/2003
(Orfej)

    Preklani je "Orfej" objavio najbolje snimke ostvarene u sezoni 2000. i 2001. od publike dobro prihvaćena ciklusa "Doživjeti glazbu uz Big Band HRT-a", a na kraju prošle kalendarske godine objavio je dvostruki CD  "Big Band HRT-a i solisti 2002/2003" koji donosi najuspješnije snimke snimljene u lanjskom i preklanjskom ciklusu što se redovito održava u Maloj dvorani KD V. Lisinski i izdane bez ikakva studijskog uljepšavanja.Tijekom tih dviju posljednjih sezona Big Band HRT-a je, pod ravnanjem maestra Silvija Glojnarića, nudio koncepcijski i aranžerski originalno i osebujno postavljen i redovito sjajno izvađan program mahom sastavljen od zanimljivih skladbi inozemnih jazz klasika, ali i atraktivnih i inovativnih ostvarenja domaćih skladatelja, poput već klasičnih domaćih uspješnica kakve su "Intima"Miljenka Prohaske, "Još samo večeras" Drage Diklića, "Bossa Bluesa" Ozrena Depola i "Arijana" Zlatka Kružića, ali i odličnih originala iz pera mlađih autora poput vrlo atraktivnih skladbi "Yeah Man" Davora Križića i "Water Jumpa" Krunoslava Levačića.
    Programe je Big Band izvodio pozivajući u goste vokalne soliste i instrumentaliste svih naraštaja, posebice skrbeći o tome da priliku dobiju i iskažu se naši mladi i najmlađi izvođači jazza, koji su u te dvije sezone, a i ranije, odreda opravdavali pruženo im povjerenje. K tomu se i sam Big Band neprestano "biološki" obnavlja i u njegovim je redovima sve više mlađih instrumentalista koji su već, poput trubača Ramona Reberšaka, zgrabili svoju priliku i već su zarana postali respektabilnim solistima i aranžerima, a odnedavno u saksofonskoj liniji slušamo i mladog alt saksofonista Damira Horvata te tenor saksofonista Igora Geržinu.
    Što je najvažnije, "Doživjeti glazbu" jedini je program u domaćem jazzu koji nije tek poligon za solističko produciranje instrumentalista, nego program koji nadasve skrbi o aranžmanima i o jedinstvenoj boji zvuka Big Banda, a solisti - od kojih i ovom prigodom posebice izdvajamo sve atraktivnijeg trubača i krilničara Davora Križića i jednako izražajna tenor saksofonista Sašu Nestorovića - maštovite aranžmane "pune" solima intrigantne ekspresivnosti.
    Na CD-ima mu se pridružuju vokalni solisti Helena Bastić, Zdenka Kovačiček & Wolfgang Schreiner, Helena Bastić, Gabi Novak, Drago Diklić, Ricardo Luque, Jana Valdevit, Ditka Haberl, Valerija Nikolovska, Stjepan Stanić i vokalni sastav "Vokali". Tu su i klarinetist Branko Ovčarić, gitarist Mario Igrec i harmonikaš Dubravko Majnarić.
    Big Band HRT-a uistinu, i to u svakoj minuti programa, svira izuzetno motivirano i s puno energije i polučuje sola ubojitih naboja. Glazbenici se  s lakoćom probijaju kroz ambiciozne partiture atraktivnih aranžmana, očituju zavidno instrumentalističko majstorstvo i spremu, veliku solističku okretnost, solisti improviziraju nadahnuto, ekspresivno, nikad rutinski, dinamično, uzavrelo i zanosno izbacujući dugačke i sadržajne fraze.
    Big Band je, očituje to i ovaj dvostruki CD, sjajan, uigran, poletan, dapače, na trenutke i eksplozivan sastav, u kojemu je sve punokrvno, bogato i raskošno, ali kad to skladba i aranžman traže, istodobno odmjereno, disciplinirano i sofisticirano. Uostalom, njegovu kvalitetu nedavno su uočili članovi vijeća Europske radijske unije (EBU), koji su ga u manje od godinu dana dvaput pozvali da uživo svira za slušatelje Europe, SAD, Australije i Azije.

(Preuzeto iz časopisa Cantus, br. 125)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja