Solo//Part I / Matija Dedić

Solo//Part I

Datum objave:
13.05.2009.
Autor:
Davor Hrvoj

MATIJA DEDIĆ
Solo, Part I
(Cantus)

    Poslije završenog studija na Visokoj školi za jazz u Grazu, naš mladi, ali već afirmirani jazz klavirist Matija Dedić vratio se u Zagreb i u samo nekoliko godina ostvario iznimnu glazbenu karijeru. Osim sviranja u ponajboljim našim sastavima poput Boilers Quarteta i sastava Tamare Obrovac, vodi vlastiti trio s kojim je snimio dva zapažena albuma: "Octopussy" i "Mr. K.K.".  Nedugo je dobio Godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja za skladbe na CD-u "Octopusy". Nagrada mu je uručena na Muzičkoj tribini u Puli gdje je nastupio promoviravši svoj novi CD "Solo, Part 1" u izdanju Cantusa. Na ovom, prvom solo albumu, svira improviziranu glazbu (eme služe tek za naznaku nove cjeline), a njegov se, sada već prepozatljiv jazz jazik, približava klasici. Glazbeni materijal predstavlja logičan razvojni put, od urnebesnih Boilersa, preko suptilnije Tamare i posebice vlastita trija, do meditativne, lirske solo izvedbe. O svojem djelovanju kao solo klavirista, ponovnom približavanju klasičarskom izrazu i novom CD-u Matija je izjavio:
    - Klasika je moja prva ljubav. To su korijeni koje ne mogu iskorijeniti. Ploča je potpuno europska. Manje skladanog, a više improvizacija. Drago mi je da je mogao snimiti u Saxu gdje je prema mojem mišljenju najbolji instrument u gradu. Neizbježno je razdoblje u mojem životu u kojem ću se još više posvetiti solo sviranju. To je oblik bavljenja glazbom s kojim sam počeo i s kojim sam se bavio deset godina - samo klavir i ja. S dvadeset godina počeo sam svirati manje jazz solo nastupe u Zagrebu, Šibeniku i drugim gradovima, no ljudi to nisu toliko pratili i nisu znali da se s time bavim. Najvažniji uspjeh na tom polju do sada mi je bio prošlogodišnji nastup u Dubrovniku, u sklopu EPTE - Međunarodne škole klasičnog pijanizma. Bio sam jedini klavirist koji je nastupio u Kneževu dvoru, gdje sam održao dvosatni recital, što je lijepo za nekoga tko je izvan klasike. Velika mi je čast što sam u tom prostoru svirao svoju glazbu. Improvizirao sam od malih nogu. Sve što sam ikada odsvirao u životu nastalo je u tom trenutku. Uz vježbanje jazza i poznavanje klasike na određenom nivou spreman sam izaći i održati dvosatni koncert potpune improvizacije."
    Glazbenik iznimne muzikalnosti i ideja, koji već u ranom razdoblju karijere pokazuje zavidnu zrelost, Matija Dedić je, zahvaljujući glazbenoj potkovanosti i predanosti, ostvario vrijedno djelo koje odražava tek jedan od njegovih interesa. Potvrda je to i njegovog, već prepoznatog skladateljskog umijeća (dobitnik je Porina za skladbe "Pictures" i "To The Lite" koju potpisuje zajedno s kolegom iz Boilersa Davorom Križićem). Osim standarda iz repertoara svih jazz glazbenika: "Someday My Prince Will Come" Churchilla i Moyera, "All Of You" Colea Portera i "Solar" Milesa Davisa, na albumu svira i sedam svojih skladbi.

(Preuzeto iz časopisa Cantus, br. 107.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja