Transhistria / Tamara Obrovac

Umjetnost za svijet

Datum objave:
22.06.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
Umjetnost za svijet

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Transhistria, Cantus

    Novi album pjevačice Tamare Obrovavac objavila je tvrtka Cantus s kojom je potpisala dugoročan ekskluzivni ugovor. Na najbolji mogući način, profesionalno, ali s puno spontanosti, duha i humora, sa svojim sastavom Transhistria Emsemble, promovirala ga je u četvrtak u Dramskom kazalištu Gavella. Bio je to neslužbeni početak ovogodišnjeg 21. Muzičkog biennala. Pjevačica školovana glasa, Tamara progovara jezikom u koji spretno i sretno inkorporira elemente narodne glazbe Istre i Mediterana, jazza i drugih elemenata suvremene glazbe. No, njezina glazba, potpuno originalna, "autohtona", izlazi iz vremenskih i regionalnih okvira na koje se poziva i postaje univerzalnom porukom. Spoj različitosti uspješno ostvaruje izbalansiranim sastavom, po pristupu različitih, ali svestranih glazbenika. Pouzdanu i poticajnu ritam sekciju čine bubnjar Kruno Levačić i kontrabasist Žiga Golob, Elvis Stanić svira harmoniku i akustičnu gitaru, te daje vokalnu pratnju, a za izvorni istarski štih zadužen je Dario Marušić koji uz violinu svira sopelu i pjeva. Tamara je kompletna glazbenica - pjevačica, sviračica drvene flaute, sladateljica, aranžerka i autorica tekstova. No, u zadnje se vrijeme sve više oslanja i na tekstove drugih istarskih pjesnika, raznih autohtonih dijalekata, poput Milana Rakovca, Danijela Nančinovića, Loredane Bogliun i Darija Marušića.
    Koncert su započeli izvedbama starijih skladbi u novim aranžmanima, a nastavili skladbama s albuma "Transhistria". Za razliku od CD-a koji je ostvaren discipliniranom i preciznom svirkom, Transhistrija Ensemble svoju najjači stranu pokazuje na koncertu gdje svira spontano i opušteno. Zahvaljujući iskustvu i zavidnom glazbenom umijeću svaki član sastava uvijek je spreman na nepredviđene preokrete i promjene nadahnute atmosferom ili trenutnim raspoloženjem. Tako su i nestanak struje u dvorani pretvorili u prednost i nadahnuće za spontani nastanak nove skladbe koja možda dobije mjesto u njihovu repertoaru pod nazivom "Brez lući". Stanić je odsvirao nekoliko lijepih sola na akustičnoj gitari, a poseban je ugođaj donosio vokalizirajući, solo ili uz Tamarino pjevanje. Golob je dojmljivo improvizirao u izvedbi Marušićeve skladbe "Ej Marine", a Marušić je u trenutku nadahnuća oduševio svirajući samo na pisku sopele.
    CD-om "Transhistria" Tamara Obrovac definitivno se potvrđuje kao iznimna umjetnica koja je na elementima naše tradicije uspjela kreirati vlastiti, osebujan glazbeni izričaj. Ovo iznimno umjetničko djelo koje svojom glazbenom kvalitetom, snimkom i kulturno dizajniranom opremom, spada u sam vrh naše glazbene kulture, može s ponosom predstavljanti Hrvatsku u svijetu.
(Preuzeto iz Jutarnjeg lista od 28. travnja 2001.)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja