My Favorite Things / Praline & Fast Food

Veseli kolačići i umjetnost igre

Datum objave:
02.03.2011.
Autor:
Davor Hrvoj
Veseli kolačići i umjetnost igre

Iako nije prošlo niti stotinu godina od njihova nastanka - koliko je to sićušan trenutak u povijesti umjetnosti! - neka djela jazz i popularne glazbe već su zauzela mjesto u škrinjici na kojoj kaligrafski ispisalnim slovima stoji - bezvremena glazba. Iako donose duh nekog drugog vremena u kojem su promovirane posve drukčije vrijednosti, današnjem naraštaju strane, nepoznate, čudne, ponekad i smiješne, ona u određenim ciklusima ponovno izbijaju na površinu pobuđuju pažnju i izazivaju oduševljenje. Old fashion? Retro? Možda, ali zar film "Moje pjesme, moji snovi", gotovo pola stoljeća nakon što je osvojio svijet - dobio je pet oskara i deset drugih prestižnih nagrada - i danas nije zabavan, svjež, aktualan, dirljiv? Prvenstveno zbog glazbe. Originalnu izvedbu pjesme "My Favorite Things" iz tog filma volimo poslušati po stoti put. Još i danas ona nadahnjuje mnoge glazbenike raznih žanrova koji su ju reciklirali u nebrojenim inačicama.
Nadahnula je i vokalne kolačiće: Jelenu Martinčević - Korbelj, Augustinu Posavec, Anitu Šepec i Helenu Hraščanec, i njihove instrumentalne, nezdravoj hrani sklone kolege, aktualne kreatore jazz zbivanja u Koprivnici: klavijaturista i pjevača Marina Hraščanca, basista Robina Kneževića, bubnjara Darka Ivančana i saksofonista Vojkana Jocića. Za svoj prvi zajednički album posegnuli su u američku pjesmaricu, odabravši spomenuti, ali i starije evergreene, pjesme koje su toliko puta preoblikovane da ih je gotovo nemoguće iznova predstaviti u originalnom svjetlu. Veseli kolačići nisu razmišljali o tome kako izmisliti nešto zapanjujuće, šokantno. Posve jednostavno, slušali su svoje srce, odabrali one pjesme koje osjećaju, poigrali se s njima kao s najdražim igračkama, posipali ih štaub šećerom i vilinskom prašinom te poletjeli u svijet glazbenih čarolija i ljubavi. Radost muziciranja, koju osjećamo u svakoj izvedbi, sugestivno prenose na slušatelje CD-a, pobuđuju pozitivne emocije, smiješak na licu, zadovoljstvo i mir u duši.
Pomoć u toj nakani imaju i u vidu suradnje s nekima od naših uglednih glazbenika. Sastav na čijem je prvijencu pristao zasvirati Boško Petrović ne mora dvojiti o svojoj nadarenosti i potencijalu. Izvedba skladbe "Little Sunflower" trubača Freddiea Hubbarda i pjevača Ala Jarreaua, u kojoj vodeću ulogu glavnog pjevača preuzima klavijaturist sastava Marin Hraščanec, jedna od rijetkih na CD-u koja je nastala u suvremenijem jazz okružju, a i u njihovoj izvedbi bježi od spomenutog retro pristupa. To je ujedno posljednja snimka na kojoj je Boško Petrović sudjelovao svirajući solo na vibrafonu - nježno kao što nalaže aranžman te u primjerenom dosluhu s karakterom glazbe junaka ove priče.
"The Peacocks" je još jedna skladba suvremenijeg jazz autora, slavnog pijanista, ali i pjevača, Jimmyja Rowlesa. Obilježila ju je Sandra Hraščanec u ulozi vodeće pjevačice. U izvedbi s njom swing više nije u prvom planu, pristup se udaljuje od klasičnog jazza pa tako "čujemo" da smješak prelazi u ozbiljan izraz njihovih lica.
U izvedbi skladbe "Bei Mir Bist Du Schoen" klarinetist Željko Kovačević pliva kao riba u vodi. Naime, i prije ju je svirao i snimio sa svojim sastavom Cute. Ovom prigodom na svoj je način obogatio izvedbu koja će vas pokrenuti, izazvati vaše tijelo na plesne pokrete, pa i ako imate dvije lijeve - nećete odoljeti da zaplešete, barem pucketate prstima ili trzate ramenom, glavnom i konačno cijelim tijelom. Takav učinak, uostalom ima veći dio izvedbi na albumu.
Svojem su glazbenom jazz stavu, kojem su posve bliske "Over The Rainbow" Harolda Arlena i E. Y. Harburga, u kojoj glavnu riječ vodi jedna od "Pralina", pjevačica Jelena Martinčević, te "Son of a Preacher Man" s Helenom Hraščanec u glavnoj ulozi , Johna Hurleya i Ronniea Wilkinsa i "Chattanooga Choo Choo" Macka Gordona i Harryja Warrena, prilagodili i poznate hitove iz drugih žanrova, primjerice "Can't Buy Me Love" Johna Lennona i Paula McCartneya, te "Walk Like An Egyptian" Liama Sternberga u kojoj vrlo vješto iskazuju sklonost i prema etno-jazz iskazu.
Davor Hrvoj


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja