Jazzla(n)do / Big band HRT-a

Jazzla(n)do

Datum objave:
09.04.2011.
Autor:
Vera Lončar
Big band HRT-a i Lado, dirigent i autor Silvije Glojnarić
Jazzla(n)do
Orfej/HRT

DVD Jazzla(n)do bilježi jedinstven glazbeni spoj ne samo na prostorima naše države, već i u svijetu. U prilog tome govori i pismo s čestitkama maestru Glojnariću, kao i svim sudionicima koncerta koje je uputio Daniel Vachon, jazz koordinator Europske radijske unije (EBU) nakon snimke nastupa u emisiji Euroradio jazz na Trećemu programu Hrvatskoga radija, a prenosile su ga i članice EBU-a. Sudionici su bili Big Band HRT-a, Lado i Silvije Glojnarić koji se usudio iskoračiti u nepoznato, u JazzLa(n)do - prostor inovativnih aranžmana legendarnih pjesama. Ugledni je dirigent već uvodnim taktovima orkestralne izvedbe hita Dobro mi došel, prijatel Vilibalda Čakleca najavio dojmljiv glazbeno-scenski događaj.
Uslijedila je tradicionalna pjesma iz Hrvatskoga zagorja Dobar večer, dobri ljudi, a iz Glojnarićeve jazz obrade bilo je očito da je poimanje glazbe zasnovano na spoju instrumentalnih izvedbi Big Banda te plesa i pjesama u izvedbama Ansambla Lado. Time je omogućen izravni nastavak Glojnarićeve obrade međimurske narodne pjesme Faljila se Jagica, a potom i plesnih Zginula je pikuša i Senokose tam pri gaju, pijevne Regica i kolaža Med Murom i Dravom. Njegove aranžerske zamisli omogućuju i solističke dionice u kojima su se istaknuli klavirist Julije Njikoš, saksofonisti Saša Nestorović i Damir Horvat, trubač Davor Križić, trombonist Luka Žužić, bas gitarist Saša Borovec i bubnjar Marko Lazarić.
U temi Vrličkoga kola Glojnarić je uspješno ujedinio dva naizgled nespojiva idioma - jazz i narodni folklor. Ovdje Lado „preuzima ulogu ritam sekcije", tako da je gotovo nemoguće razaznati ponavlja li se uvod bubnja s metlicama ili taj zvuk proizvode plesači pokretom nogu u koreografiji Ivana Ivančana. Poput intermezza doima se izvedba Starih splitskih plesova u frenetičnom ritmu na koji se nadovezuje tipična bigbandovska orkestralna obrada narodne pjesme Klinček stoji pod oblokom. Zatim je slijedio a capella nastup zbora Lado u pjesmi Hvala vami, stare majke iz ciklusa Ladarke koji je prema narodnome tekstu skladao Emil Cossetto, a koncert je završio izvedbama preostalih pjesama iz istoga ciklusa: Ladarke idu v selo, Pred starim majkama i Ivanjska igra pred starim majkama uz sudjelovanje svih umjetnika u prepoznatljivu aranžmanu Silvija Glojnarića. U ovom su dijelu solističke dionice na flauti bile povjerene Miri Kadoiću, a gitaristički solo Joeu Panduru, dok je harmonijske poveznice donosio pijanist Julije Njikoš. U scenskom završetku nastupili su svi sudionici koncerta kojima se oduševljena publika pridružila dugotrajnim ovacijama.

(Preuzeto iz novina Cantus, br. 156, lipanj 2009.)
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja