Jazz Portrait / Zdenka Kovačićek

Jazz Portrait

Datum objave:
09.04.2011.
Autor:
Dalibor Paulik
Zdenka Kovačićek & Big band HRT-a
Jazz Portrait
(Orfej d.o.o.)

Prošle je godine Zdenka Kovačiček koncertom s Big bandom HRT-a, kazališnom predstavom S ljubavlju, Janis i CD-om Croatia Recordsa iz serije Zlatna kolekcija obilježila pedeset godina umjetničkog djelovanja, a već je pred nama njezin novi diskografski uradak. Pjevačicu su prisvajali poklonici rocka i jazza, bluesa i soula, bila je sudionikom festivala zabavne glazbe, kazališnih predstava, a krug njezinih suradnika je golem (ansambli, skladatelji, tekstopisci), ne samo u zemlji, već i u inozemstvu. Često je naglašavala: "Rock je moj život, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav". Neumorna Zdenka novim albumom želi pokazati strast prema glazbi na kojoj je stasala i koja je interpretativno odredila.
Na CD-u se nalazi petnaest skladbi različita ugođaja koje kronološki predstavljaju njezino jazz djelovanje. Zanimljive su prve četiri pjesme, antologijske Get ready (Budi spreman, u prijevodu Miše Doležala) i All of Me (Moj svijet se ruši, u prijevodu Vesne Lukatele) iz repertoara Elle Fitzgerald, Zdenkina pjevačkog uzora, kao i dvije naših autora - Ja ubrat ću sve zvijezde Zlatka Dvoržaka i kultna Zbog jedne davne melodije Miljenka Prohaske i Drage Britvića (Opatija '70.). One su obilježile sedamdesete godine i Zdenkin početak karijere.
Slijede interpretacije standarda kojima se potvrđuje njezin interes prema baladama (The Shadow of Your Smile, Misty, Autumn Leaves, What a Difference a Day Makes, sve u ugođajnim aranžmanima Silvija Glojnarića) te ritmične Makin' Whopee! i How High the Moon u efektnim aranžmanima Ladislava Fidrija. Tu su i evergreeni poput The Way We Were i The Greatest Love of All u kojima Zdenka Kovačiček daje posve nov jazz pristup. Glazbenu zrelost potvrđuju i Natural Woman, Summertime i Sweet Georgia Brown, skladba koja u potpunosti potvrđuje vrhunac interpretativnog oslobođenja što se upravo prirodno uklapa u upečatljiv zvuk Big banda HRT-a.
Na unutarnjoj strani omotnice nalaze se tekstovi nekoliko generacija jazz znalaca, od Davora Hrvoja do Mladena Mazura preko Dražena Vrdoljaka, potvrđujući da, uz svoj međunarodni ugled, Zdenka Kovačiček dokazuje ne samo osobnost glazbeno-scenske kreativnosti (u kazalištu), već i tvrdnju "glasa za sva vremena", ponajprije zbog neuništiva i jedinstvenog smisla za interpretaciju i nadogradnju zapisana glazbenog predloška.
(Preuzeto iz novina Cantus, br. 162, svibanj 2010.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja