B.P. Collection / Boško Petrović

B.P. Collection

Datum objave:
09.04.2011.
Autor:
Vera Lončar
Boško Petrović
B.P. Collection
(Croatia Records)

Četverostruki CD box B. P. Collection, objavljen povodom 75. rođendana Boška Petrovića, objedinjuje četiri tematske cjeline - suradnju sa svjetskim jazzistima, suradnju s Joeom Passom, snimke njegova aktualnog Trija te suradnju sa slovenskim glazbenicima.
"Sav taj jazz" u izvedbama Boška Petrovića, s bilo kojom postavom, uz karizmatična skladatelja i vibrafonista, strukturiran je poput Krležine rečenice. Na prvi pogled duga, ponekad nam prijeti da se izgubimo u nekoj od njezinih digresija, neke njene dijelove ne razumijemo, da bi nas drugom prilikom učinila samozadovoljnima kada u njoj prepoznamo citat iz drugog žanra, pa čak i filmskog medija.
Feel So Fine! - Boško Petrović & Friends
Lakoća kojom B. P. okuplja vrhunske svjetske glazbenike jednaka je onoj dječjoj kada dolazite na igralište i sklapate nova prijateljstva kroz igru. No, jednako tako postoje neka pravila, morate se znati igrati, podijeliti svoju vještinu s dugima, biti maštoviti i dozvoliti drugima da dadu svoje prijedloge kako biste bili poželjan suigrač. Dobar osjećaj na ovom CD-u, uz Petrovića dijele Big Joe Turner, Davor Kajfeš, Kenny Drew, Buddy Catlett, N.H.Ø.Pedersen Joe Haris, Alvin Queen, Jerome Richardson, Julius Watkins, Clark Terry, Buddy De Franco,Toots Thielemans i James Newton.
B. P. Club After Dark - Boško Petrović Meets Joe Pass
Hommage ljepoti i profinjenosti u standardima i autorskim skladbama kroz koje su provučene duhovite upadice, odaju skupinu: Boško Petrović, Joe Pass, gitarist izuzetne tehnike i čistoće tona, bassist N. H. Ø. Pedersen, Damir Dičić, cijenjeni gitarist i bubnjar Ratko Divjak & String Quartet. CD donosi neprekidnu višesmjernu komunikaciju u kojoj svaka od jakih autorskih osobnosti otvara prostor svom suradniku te mu prepušta fokus da bi ga potom sam preuzeo. Varljiva lakoća kojom sviraju, prikriva vrhunsku tehniku.
With Pain I Was Born - Boško Petrović Trio
Petrović je utemeljio Trio s basistom Mariom Mavrinom i gitaristom Primožom Grašičem 1992. godine. Na ovo izdanje uvršten je njihov album Live at studio M, nazvan po skladbi With Pain I Was Born, makedonskoj narodnoj pjesmi u Petrovićevoj obradi. Zahvaljujući zanimljivu aranžmanu, to je jedna od njegovih najupečatljivijih skladbi. Sjajna je izvedba sa solo dionicama u kojima se pojavljuju svi članovi sastava, što daje šarolikost boja u pojedinim trenucima te inkorporiranom temom Petrovićeve skladbe Keka Kolo. Na istome je tragu njegova Oberkreiner Lullaby, nadahnuta slovenskom narodnom glazbom. Još jedna je slavljenikova skladba, Sigurd's Garden, bossa nova, u kojoj autor dolazi do izražaja kao solist. Nadovezuju se svjetski standardi, većinom u Petrovićevim aranžmanima, s izuzetkom skladbe Samba Da Pipi koju je napisao Mario Mavrin. Za kraj, ponuđen je izlet u prošlost - standard The Man I Love koji je Boško Petrović izveo s gitaristom Damirom Dičićem i kontrabasistom Zdravkom Šatrakom na Bledskom jazz festivalu 1960., a podsjeća na dugogodišnji Petrovićev afinitet prema postavi vibrafon, gitara, bas.
Round Midnight - Boško Petrović & Big Band RTV Slovenija
Upravo na ovom CD-u koji sadrži standarde, ali i Petrovićeve skladbe poput Zagreb by Night, I Love You Z. J. Q, Oberkreiner Lullaby i B. P. Club Blues, najviše dolazi do potvrde uvodna opska usporedbe jazziranja Boška Petrovića s Krležinim rečenicama koja traju sa svim digresijama i citatima, sve dok se ne završi misao.
Izdanje je popraćeno knjižicom koja na 50-tak strana dvojezičnog hrvatsko-engleskog izdanja donosi tekstove novinara i glazbenih kritičara Aleksandra Dragaša, Dražena Vrdoljaka i Davora Hrvoja, upotpunjena izborom fotografija koje su, uz spomenute, Dražena Vrdoljaka i Davora Hrvoja, snimili Đuro Slako, Tošo Dabac, Marija Braut i Damil Kalogjera.
(Preuzeto iz novina Cantus, br. 162, svibanj 2010.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja