Razmišljanja / Dražen Boić

Ramišljanja

Datum objave:
09.04.2011.
Autor:
Dubravko Majnarić
Dražen Boić
Ramišljanja
(Croatia Records)

Rijetka, a možda i jedina ploča u hrvatskoj diskografiji zabavne glazbe i jazza na kojoj je snimljeno u glasovirskoj solo interpretaciji devetnaest jazz standarda u izvedbi pijanističkog veterana Dražena Boića, jest album pod naslovom Ramišljanja (Croatia Records). Zavidna tehnika stečena klasičnim klavirskim obrazovanjem, apsolutni sluh i gotovo pedesetogodišnje solističko iskustvo lounge pijanista u ambijentima najluksuznijih hotela, osjećaju se u izvedbama snimljenim na koncertnom klaviru Steinway u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarijoj glazbenoj instituciji u Hrvatskoj.
U osobnom izboru programa za ovu ploču Dražen Boić se kao autor pojavljuje samo u skladbi Anita, posvećenoj supruzi. Uz nju i Oscarom nagrađene filmske teme, na repertoaru su svjetski šlageri i jazz standardi.
Boićev jazz pijanizam koji se može usporediti s velikanima klavira slične provenijencije, kakvi su George Shearing, Andre Previn i Michel Legrand, prisutan je u skladbama Satin Doll, Blue Monk i 'Round Midnight.
Posebno mjesto na kompaktnoj ploči ima skladba Intima Miljenka Prohaske. Uz brojne inozemne orkestralne izvedbe od kvarteta do simfonijskih orkestara, ovom prigodom dobila je  solističku pijanističku interpretaciju, a ona nimalo ne zaostaje za izvedbama uglednih svjetskih sastava i orkestra, među ostalima, Modern jazz Quarteta i USA Orchestra.
Snimatelj Jurica Grosinger izvrsno je tonski oblikovao koncertni zvuk "grand piana". Vjerno prenesena artikulacija tonova, koja je kod Dražena Boića zavidna, uvrštava ovu ploču u vrhunsko izdanje te vrste glazbe.
Glasovirske interpretacije na CD-u predstavljaju poseban ugođaj (najboljeg "piano bara") u kojemu će uživati svi glazbeni sladokusci, ne samo ljubitelji jazza.
(Preuzeto iz novina Cantus, br. 163. srpanj 2010.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja