Friends / Matija Dedić

Friends

Datum objave:
11.04.2011.
Autor:
Davor Hrvoj
Matija Dedić »Friends«, Dallas Records

Jednu od verzija skladbe »Blue in Green«, što ih je s Vincenteom Archerom i Kendrickom Scottom snimio u New Yorku, ali uživo i to uz publiku, Dedić je uvrstio na album »Friends« koji je nedugo objavio za svoju matičnu diskografsku tvrtku Dallas Records. Sve ostale snimio je u triu s kontrabasistom Mladenom Barakovićem i bubnjarom Bornom Šercarom, u nekim izvedbama proširenim gostima. Osim što donosi kontinuitet njegova stvaralaštva na hrvatskoj jazz sceni i prikaz shvaćanja važnosti dugoročnih suradnji, predstavlja Dedićevu svestranost što je dovelo do suradnji s glazbenicima raznih žanrova.
Osim skladbe »Siena« pjevačice Thane Pavelić - s njom je 2009. nastupio na predstavljanju hrvatskoga jazza u njujorškom Lincoln Centeru - koja gostuje u toj izvedbi, sve ostale su stadardi. U nekima - »There Will Never Be Another You«, »Our Love Is Here To Stay« i »On A Clear Day« - kao se gost, solist, pridružuje gitarist Elvis Penava, a u nekima njegov dugogodišnji suradnik, pjevač Kristijan Beluhan koji donosi vlastito viđenje evergreena »My One And Only Love«, »For Sentimental Reason«, »Our Love Is Here To Stay« i »My Funny Valentine«. U tim se izvedbama Dedić predstavlja u posve drukčijem svjetlu. Naime, u potpunosti se usredotočuje na discipliniranu pratnu pomažući pjevačima da iskažu svoje vještime i zamisli, poštujući njihove stilske sklonosti, sposobnosti i repertoarni odabir, strpljivo čekajući red za vlastitu improvizaciju.
No, najuvjerljiviji je u izvedbama s triom, bez obzira s kojom dvojicom svirao. Očigledno je da je to formacija koja najviše odgovara njegovu sezibilitetu i promišljanju jazz glazbe. Zato su izvedbe baladi »You Are Too Beautiful« s Barakovićem i Šercarom, te »Blue In Green« s Archerom i Scottom, najdojmljivije na ovom albumu.
(Preuzeto iz Novog lista od 13. veljače 2011.)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja