HGM Plays Our Songs / HGM jazz orkestar Zagreb

HGM Plays Our Songs

Datum objave:
11.04.2011.
Autor:
Jelena Balent
HGM jazz orkestar Zagreb
HGM Plays Our Songs
(Aquarius Records)


Zagrebački HGM jazz orkestar nakon osam uspješnih sezona publici predstavlja novi studijski uradak HGM plays our songs. Pod okriljem Hrvatske glazbene mladeži Orkestar od 2002. okuplja najmlađi naraštaj jazz glazbenika pružajući tako mogućnosti mladima, čak i neku vrstu školovanja i muziciranja, u nedostatku jazz odjela pri Srednjim glazbenim i visokim školama u Hrvatskoj. Već osam godina Orkestar sazrijeva i predstavlja neku vrstu institucije koju temeljito, predano i stručno vodi umjetnički voditelj i stalni dirigent Sigi Feigl koji je mladim glazbenicima dao prigodu da surađuju sa slavnim hrvatskim i svjetskim umjetnicima te sviraju djela ponajboljih skladatelja i aranžera za big band i to jazz i ostale stilove. Kako tradicionalna glazba kao inspiracija nije nikada bila strana klasičnoj glazbi, tako ni jazz nije stvarateljima. Već odabir od devet pjesama - hrvatskih Vuprem oči i Ča je more, makedonske Jovano, Jovanke, Svilen konac iz Srbije, Madarka, Madarka iz Mađarske, austrijske Wo i geh und steh, Kje so tiste stezice iz Slovenije i O mia bella madunina iz Italije - upućuje na prelazak granica naše zemlje i na prirodnu tenziju širenja, ali i fuzije glazbenika, podneblja, stilova, pristupa big bandu kao ansamblu, spoju tradicije, klasike i jazza...
Michael Philip Mossman i Don Menza autori su aranžmana pjesama na drugom studijskom albumu HGM orkestra. Mossman, već u prvom, jednom od najljepših međimurskih napjeva (Vuprem oči), liričnim i sjetnim početkom uvodi slušatelja u jazz putovanje koristeći naizmjence klasične i jazz tehnike s tradicijskom melodikom i ritmovima, istodobno puštajući dovoljno slobode solistima i bandovskom tuttiju, vodeći tako dijalog, pa i temperamentna glazbena nadmetanja instrumenata - što je i karakteristično za moderni izričaj big banda. Stalno izmjenjivanje mirnoće i dramatičnosti, sola i tuttija, klasičnog i modernog zvuka big banda te spoja središnje i istočne Europe s domovinom bluesa i jazza, ne zaobilazeći ni brazilsku sambu i kubanske ritmove, HGM jazz orkestar predstavlja iznimnu glazbenu putopisnu pustolovinu koja posljednjom skladbom iz Italije (O mia bella madunina), u Don Menzinu aranžmanu, potvrđuje podatnost tradicijske glazbe jazz izričaju.
Umjetnički ravnatelj Sigi Feigl, osim što je ravnao snimanjem albuma, svoj je iznimni prilog dao i kao solist na klarinetu u sofisticiranom Mossmanovu aranžmanu slovenske Kje so tiste stezice. No, to nije sve. Svojom je predanošću i angažmanom priuštio članovima ansambla snimanje u Leibnitzu, a zbog dodatne tonske kvalitete i produkcije, miksanje albuma je završio u New Jerseyu (USA). Sve to potvrđuje da je HGM jazz orkestar Zagreb, sastavljen od mladih glazbenika, ovim izdanjem, umijećem i invencijom ljubiteljima jazza i big banda darovao iznimno jazz putovanje različitim dimenzijama prostora i vremena, uma i osjeta, stvarajući nešto što svi toliko volimo - dobru glazbu.
(Preuzeto iz novina Cantus, br 167., ožujak 2011.)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja