Suita Croatica / Damir Dičić

Suita Croatica

Datum objave:
11.04.2011.
Autor:
Ivica Župan
KREŠIMIR HERCEG & DAMIR DIČIĆ
Suita Croatica
Octava, d.o.o.

Zagrebačkanakladnička kuća Oktava d. o. o. objavila je CD Suita Croatica skladatelja Krešimira Hercega koji donosi atraktivno i od različitih kompozicija složeno orkestralno djelo. Ovo je izdanje sjajno aranžirao iu jedinstvenu, logičnu i stilski zaokruženu cjelinu uobličio ga je prerano preminuli jazz gitarist, vođa sastava i aranžer Damir Dičić, a skladbe izvode Digital Soldiers Orchestra (računalo) & Friends. Bertl Mayer svira usnu harmoniku, Peter Antonio Soave bandoneon, Boško Petrović vibrafon, Ladislav Fidri krilnicu, Saša Nestorović tenorsaksofon, Julije Njikoš glasovir, a važno je i sudjelovanje Gudačkog kvarteta Rucner u projektu. U trenutku kad Dičića više nije bilo, maestro Stjepan Mihaljinec aranžirao je bonus skladbu Promotion Party.
Herceg i Dičić prošle su godine objavili jednako zanimljiv i stilski sličan CD Moonglow Serenade koji je dobio prestižnu godišnju nagradu Hrvatskoga društva skladatelja.
U cjelinama što čine Hercegovu suitu utjelovljen je baladni, nadasve melankoličan ugođaj, nalik tradiciji takozvanoga jazza treće struje, gdje se spajaju jazz i klasična glazba. Svojedobno je ovaj glazbeni pravac, dok se smatrao globalnim trendom, i u Hrvatskoj pustio korijenje, što je Dičić, majstorizvrsno osmišljenih orkestracija, postigao jedinstvenim spajanjem elektroničkih mogućnosti glazbenoga programiranja sa „živim" izvedbama akustičnih glazbala, na čijemu je tragu uspješan nastavak zvuka u stilu „digital soldiers orchestra" u Moonglow Serenade.
Zapanjujuće je kakoDičić, želeći stvoriti jedinstven ugođaj, zna spojiti različita glazbala, primjerice usnu harmoniku i krilnicu u The Little Things.
Valjareći i da je tonski majstor Juraj Grosinger sjajno uklopio Dičićeve digitalne dionice u studijski snimljene izvedbe vrhunskih, pomno odabranih solista i gudačkoga kvarteta, čime je stvorena jedinstvena dinamika te slojevita i osebujna zvučna slika.
(Preuzeto iz novina Cantus, br. 141/142, prosinac 2006.)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja