Melodie au Crepuscule / Hot Club Zagreb

Djangov utjecaj ne blijedi

Datum objave:
11.04.2011.
Autor:
Davor Hrvoj
Hot Club Zagreb: »Melodie au Crepuscule«, Fanatik

Prigodom promocije dvaju novih kompakt diskova njegova Hot Cluba Zagreb, 9. lipnja u zagrebačkom Muzeju Mimara jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, pisac, scenarist, skladatelj i gitarist Mate Matišić je o svojim je aktivnostima i strasti prema sviranju rekao: "Nakon premijere filma Vinka Brešena "Nije kraj" za koji sam radio glazbu i scenarij, slijedi film koji je nastao po mojoj drami "Ničiji sin". Riječka ju publika dobro poznaje jer je prije tri godine praizvedena na Riječkom ljetu. Nastavljam živjeti paralelne živote pisca i glazbenika. Započeo sam nekoliko filmskih i glazbenih djela. Uz to nastojat ću što više nastupati, jer mi je najdraže svirati s prijateljima glazbenicima. U ovom stresnom svijetu sviranje na sceni jedino je mjesto gdje na osjećam nikakav problem."
Pravilo nadarenosti
Uz Aleksandra Bubanovića, utemeljitelja i nekadašnjeg člana najpoznatijeg hrvatskog gypsy swing sastava, Hot Cluba Zagreb, na promociji je govorio i njegov sadašnji voditelj Matišić. Vrhunac djelovanja Hot Cluba Zagreb bio je koncert što ga je trio održao 18. listopada 2004. u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella. Tom prigodom uz njih je kao gost svirao čuveni francuski gypsy swing gitarist Angelo DeBarre. Koncert je snimaljen i objavljen na CD-u. "Nakon tog koncerta u Hrvatskoj su se pojavili nasljednici Hot Cluba Zagreb, mladi glazbenici koji sviraju u stilu Djanga Reinhardta", rekao je Matišić. "Zašto obožavam Djanga? Volim darovite ljude. On je sublimirana nesputana darovitost. Potpuno slobodan od bilo kakvih pravila osim "pravila nadarenosti". Često svira "pogrešne" harmonije u obradama američkih standarda, ali upravo je u tome smisao njegovog europskog čitanja jazz standarda. Njegova je greška zapravo autentičnost. S tako raznovrsnom glazbenom jazz ostavštinom, još u ono doba može se mjeriti malo koji glazbenik. Kao gitarist fasciniran sam njegovim značajem za moje glazbalo koje je do njegove pojave bilo običan "harmonijski bubanj". Njegov utjecaj ne blijedi. Štoviše, sve je više mladih glazbenika koji nastavljaju i obogaćuju njegov glazbeni stil. Ne znam da li ta vrsta pozitivnog epigonizma još postoji u jazz svijetu."
U Djangovu stilu tadašnji članovi Hot Cluba Zagreb: gitaristi Mate Matišić i Damir Kukuruzović, te kontrabasist Jurica Štelma, pokazali su zavidno instrumentalističko umijeće i spremnost za glazbene avanture, a DeBarre iznimnu muzikalnost i briljantnu tehniku. Ostvarivši zajedništvo i spontanost kreirali su uzbudljivu glazbu vrijednu dokumentiranja na CD-u.
Gypsy jazz festival
Istodobno je objavljen i kompakt disk "Melodie ua crepuscule". Hot Club Zagreb ga je snimio prošle godine u djelomično izmijenjenoj postavi. Naime, uz Matišića i Štelmu stalni član trija sada je harmonikaš Marjan Krajna. Osim zvukom ovaj se album od prethodnog razlikuje izborom stilski raznolikoeg repertoara što su pokazali i odabirom izvedbi koje su od mnogobrojne publike u Velikoj dvorani Muzeja Mimara bile pozdravljene ovacijama. O tome je Matišić rekao. "Želio sam proširiti određene formalne mogućnosti tzv. Djangove glazbe. No, za to su potrebni dobri glazbenici. Budući da za sad u Hrvatskoj nema takvog violinista idealnim se pokazao profesor Marjan Krajna, harmonikaški virtuoz. No, osim hot club standarda na CD-u je i nekoliko skladbi odsviranih u tom stilu, ali koje na pripadaju Djangovoj ostavštini. Željeli smo predstaviti skladbe koje su primjerene Djangovoj električnoj fazi, čija harmonijska struktura i melodijska linija anticipiraju ono što se u jazzu počelo događati nakon njegove smrti."
Matišić je najavio i koncerte vrhunskih gypsy swing glazbenika što ih organizira početkom srpnja u Zagrebu i Varaždinu: "Prije godinu dana oko ponoći mi je zazvonio telefon. Ugledni europski gitarist koji svira u Djangovom stilu Titi Bamberger je bio u Zagrebu, čuo je za mene i htio je da zasviramo zajedno. Uzeo sam svoju gitaru i iza ponoći smo se našli. Ubrzo nakon toga su me Kasum Cana i Davor Žagar, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, pitali mogu li im pomoći oko organizacije jednog gypsy jazz koncerta. Uz pomoć Titija, koji me je preporučio Stochelu Rosenbergu i Florinu Nicolescuu, oni su rado pristali na svirku. Mali gypsy jazz festival održat će se 5. i 6. srpnja u Zagrebu, a 7. srpnja u Varaždinu. Prvi dan će svirati njemački sastav Ja taime Paris s gitaristiom Mariom Adlerom, nakon njih Hot Club Zagreb s Florinom Nicolescuo, a potom svi zajedno. Drugi dan svirat će Stochelo Rosenberg s Hot Clubom Zagreb. U Varaždinu će nastupiti Stochelo Rosenberg, Florin Nicolescu i Hot Club Zagreb.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 15. lipnja 2008.)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja