Live - Something Old, Something New, Something Borrowed, Something... Almost Blue / Jasna Bilušić

Čista glazbena emocija

Datum objave:
20.11.2011.
Autor:
Dinko Husadžić Sansky
Jasna Bilušić & New Deal
LIVE (Croatia Records, 2011.)
piše: Dinko Husadžić Sansky
Istinska dama hrvatskog jazza, Jasna Bilušić i njezini «New Deal» dječaci, ponudili su nam, htjeli ili ne, svjesno ili ne, planirano ili ne, kakogod... - jedan od najintrigantnijih live albuma našeg jazza. Napisao sam za Jasnin album «Fifty Ways» kako je to glazba koja će se dugo slušati, osobito u noćnoj ugodi, u dobrom društvu, ali i u samoći...no, tu samoću prekinut će Jasnin glas, magični kontrabas Saše Borovca, razigrani i lepršavi klavir Hrvoja Gallera...i unijet će dah i duh optimizma u poneku ranjenu dušu i pomoći zacijeliti toj emotivnoj rani. Jasna zna kako se to radi. I pomaže svima nama koji je slušamo...Jasnin album je svjetlo na kraju tunela ranjenih srca. Album života.
Dakle, vrlo slično potpisujem i za ovaj dvostruki live album, za ovih 97 minuta čiste glazbene emocije, kojoj gotovo spartanska glazbena pratnja daje kontrapunkt i u našim ušima kao da čujemo zanosnu moć velikog orkestra...ali ne, tu su «samo» Jasnina četiri mušketira - kontrabasist Saša Borovec, pijanist Hrvoje Galler, perkusionist Nino Mureškić i flautist Žarko Hajdarhodžić.
Skladbe su snimane na koncertima u Virovitici, Zadru i Rovinju u proljeće 2011. godine, a i onim pjesmama koje nisu izvorno jazz, Jasna daje finu jazz notu i ugođaj na kakav smo kod nje već navikli. Osobito mislim na «People Are Strange» The Doorsa.
Osjeti se i kako iz skladbe u skladbu i band i Jasna zvuče sve bolje i sigurnije, ostvarujući sinergiju s publikom, a sigurnost izvedbe npr. besmrtnih «Take Five», «Caravan» i «My Favourite Things» nudi pravu abecedu jazza s kojom bi i neupućeni mogli započeti druženje s ovom glazbom. Također fascinira punoća zvuka koju Borovec i Galler isporučuju, to odaje istinsku usviranost i razumijevanje glazbenika na sceni.
Valja istaknuti i hvalevrijednu posvetu Bošku Petroviću skladbom «Girltalk», pogotovo znademo li koliko je pokojni Boško cijenio Jasnu. Nepotrebno je isticati kako se cijelim album «provlači» i ona fina, sladokuscima vidljiva nit koja veže Jasnu i Billie Holiday - a to su iskrenost, emocija, život za glazbu...sve to Jasna i New Deal fino prenose publici, a live snimka donosi tu atmosferu u naše domove.
Skladbe su odlično snimljene (izuzetak su same Jasnine najave, koje pomalo glasnoćom «strše» u odnosu na pjevanje i glazbu, no to je i jednina zamjerka!), bez posebnog poliranja, što daje dodatno na live ugođaju...a tu je i odličan cover. Sve to čini zaokruženu cjelinu albuma koji neizostavno morate imati u kolekciji.
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja