Kristian Terzić / Kristian Terzić

Sjajan fusion domaće proizvodnje

Datum objave:
26.02.2012.
Autor:
Tea Tidić
OBJAVLJEN DEBITANTSKI ALBUM VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANOG ROVINJSKOG JAZZ PIJANISTE KRISTIANA TERZIĆA

 
Sat vremena glazbe na ovom albumu slušatelja uvodi u glazbenu priču pomno osmišljenih melodija, vrhunskih aranžmana i virtuozne svirke glazbenika - album otvara studijska, a zatvara live verzija skladbe , i već na samom početku glazbenici daju do znanja kakav će biti ostatak albuma

 
        Nakon što je godinama djelovao kao član raznih sastava te svirao na studijskim izdanjima brojnih glazbenika poput Gibonnija, Massima Savića, Nine Badrić, Divasica, Tereze Kesovije, Soul Fingersa, Borisa Novkovića, Tonyja Cetinskog, Nole, Jadranke Stojaković, surađivao s Manuom Katcheom i Tonyjem Levinom na Gibonnijevom albumu , nastupao s Tommyjem Emanuelom, Vlatkom Stefanovskim, Mayom Azucenom i mnogim drugim, rovinjski pijanist i klavijaturist Kristian Terzić napokon se odlučio na debitantski album - koji je upravo objavljen pod nazivom , kao CD i vinilska ploča u izdanju rovinjske izdavačke kuće Apeiron.
        Ovaj album, koji donosi sedam autorskih instrumentalnih jazz-fusion skladbi i bonus track live izvedbe skladbe prava je poslastica za sve ljubitelje jazza - uz već višestruko afirmiranog Terzića, čiji je rad okrunjen i brojnim nagradama poput stručne nagrade Hrvatske glazbene unije za najinstrumentalistu godine u kategoriji 2006., 2008. i 2010. godine, na ovom albumu svira sama krema domaćih jazz glazbenika. To su bubnjar Marko Matošević, kontrabasist Luka Veselinović, trubač Branko Sterpin, perkusionist Boris Popov, gitarist Alen Spada, saksofonist Vojkan Jocić, trombonist Luka Žužić te violinist Marko Ramljak.
        Sat vremena glazbe na ovom albumu slušatelja uvodi u glazbenu priču pomno osmišljenih melodija, vrhunskih aranžmana i virtuozne svirke sjajnih glazbenika - album otvara studijska, a zatvara live verzija skladbe , i već na samom početku glazbenici daju do znanja kakav će biti ostatak albuma - osim vrhunske svirke, koja glazbenicima dozvoljava eksperimentiranje i istraživanje raznih melodijskih rješenja, tu je i odlična energija i zajedništvo glazbenika, koji vrhunski interpretiraju Terzićeve skladbe, koji je također i majstorski odradio aranžmane skladbi. Nakon energične , album se nastavlja elegantnom smirenog raspoloženja, da bi već u Terzić i ekipa krenuli u najboljoj maniri Weather Reporta. je pomalo sjetna skladba laganog tempa, dok donosi dašak latino ugođaja, a relaksirajuće melodije, pomalo old school štiha, skladno uklopljene u virtuozne bravure glazbenika. U ambijentalnoj odlično je uklopljena violina, koja je doduše slabo zastupljena u fusionu - a ovdje, možda po uzoru na Return to Forever, predstavlja odličnu skladbu, u kojoj podjednako prostora da iskažu svoju kreativnost imaju svi glazbenici u podužim solo dionicama, a posebnu atmosferu daju pak pomno birane perkusije.
        Prvijenac Kristiana Terzića odličan je album za mnoga slušanja, te reflektira utjecaje kako stare fusion škole poput Weather Reporta i Return to Forever, tako i suvremene tekovine, skladno uklopljene u sedam sjajnih skladbi. Svoje apetite će s ovim albumom zadovoljiti kako prekaljeni ljubitelji jazz glazbe, oni koji preferiraju vrsnu instrumentalnu glazbu kao i oni koji tek povremeno koketiraju s jazzom. Također, glazba s ovog albuma svjetske je kvalitete, a ako se uzme u obzir i da tu sviraju redom sve mladi jazz glazbenici -budućnost hrvatskog jazza je osigurana.
Album je snimljen u rovinjskom studiju "L.A.", autor svih skladbi i aranžmana je Terzić, dok produkciju dijeli s Denisom Budimom. Dizajn omota i fotografije naslovnice albuma napravio je  Dalibor Talajić, a fotografije u knjižici, uz Talajića, potpisuje i Tamara Trošt. Uz album dolaze i komentari Massima Savića, koji o Terzićevom prvijencu kaže:
Nedavno je Kristian Terzić album koncertno promovirao u zagrebačkom VIP Clubu, a uskoro će se održati koncertna promocija albuma i u Istri - točnije 29. veljače u rovinjskom kazalištu Gandusio.
        Inače, Terzić jazz svira i kao stalni član sastava Combinate te nastupa i sa svojim trijom i sekstetom te je stalni član sastava Hologram te već drugu godinu zaredom radi i kao voditelj benda Valamar Jazz After, gdje na sessionima svira s glazbenicima kao što su Maurice Brown, Nils Landgren, Claudia Acuna i drugi. Jazz glazbom Terzić se počeo baviti kao petnaestogodišnjak, a glazbom se profesionalno bavi od svoje šesnaeste godine. Valja spomenuti i da je 1997. zajedno s nekolicinom prijatelja glazbenika osnovao autorski jazz-fusion sastav Combinate, s kojim kroz godine nastupa na više snimanja HRT-ove emisije te na raznim jazz festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.
(Preuzeto iz Glasa Istre od 16. veljače 2012.)
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja