Sol & Luna / Elvis Stanić

Novi biser Stanićeva stvaralaštva

Datum objave:
13.07.2012.
Autor:
Davor Hrvoj
Elvis Stanić u zagrebačkom Vip Clubu promovirao novi CD »Sol & Luna«

Poznati lovranski gitarist, harmonikaš, skladatelj, aranžer, producent... Elvis Stanić je 26. lipnja 2012. u zagrebačkom Vip Clubu predstavio svoj novi, dvostruki CD »Sol & Luna« u izdanju Croatia Records. Na prvi CD, »Sol« uvrstio je izvedbe sedam vlastitih skladbi (jednu od njih napisao je u suradnji s pjevačicom Meri Trošelj), te vlastite obrade istarske narodne pjesme »Ča je more« i pjesme »Brod u boci« Remija Kazinotija i Zlatana Stipišića Gibonnija poznate iz repertoara Olivera Dragojevića koji se pridružio na snimanju. Oliver nije pjevao na koncertu u Zagrebu, ali će uz Stanićev sastav nastupiti 6. srpnja u Opatiji, na prvoj večeri ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala. Drugi CD donosi izvedbe pet Stanićevih skladbi ostvarenih na nastupu u riječkom klubu Palach.
Uz stalne članove Stanićeva Banda: klavijaturista Maaseja Kovačevića, basista Gorana Rukavinu i bubnjara Branimira Gazdika, na pozornici u Vip Clubu izmjenjivali su se i drugi glazbenici koji su sudjelovali u snimanju albuma, njegovi dugogodišnji, ali i novi suradnici: pjevačice Meri Trošelj, Nataša Tonković, Nataša Uljan i Alba Nacinovich, trubači Antonio Geček i Branko Sterpin, te gitarist Leo Škec koji nije snimao za »Sol & Luna« ali za kojeg će se, prema Stanićevim riječima, tek čuti.
Stanić je ostao vjeran svojem prepoznatljivom zvuku, najbližem onom s prethodnog albuma »Bolja strana svijeta«, i promišljanju glazbe kao umjetnosti koja ne poznaje granice. Naime, svoj je stil, koji zasniva na europskoj glazbenoj estetici ali sa snažnim utjecajima brazilske i mediteranske glazbe, proširio latino, ali i elementima sjevernoafričke, španjolske i bliskoistične glazbe. Osim kao sjajan gitarist i harmonikaš, predstavio se i kao sugestivan skladatelj, ali i maštovit aranžer koji je sjajno stopio world music pristup s jazzističkim improvizacijama, ponekad i rockerskim zvukom te originalnim vokalizama.
(Preuzeto iz Novog lista od 28. svibnja 2012.)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja