From Stracth To Structure Suite / Mak Murtić

From Scratch To Structure Suite

Datum objave:
13.07.2012.
Autor:
Ognjen Tvrtković
From Scratch To Structure Suite_ MIMIKA- Mak Murtić Ensemble ( World Local 2012)

Evo istinskog dokaza da je Hrvatska već dio Europe, točnije Europske skupnosti. Iza naziva ansambla, točnije smanjenog big banda, MIMIKA krije se višečlani jazz kolektiv stacioniran u Londonu, a sastavljen od studenata ovdašnjih muzičkih škola, konzervatorija i akademija, mahom jazz odsjeka ili onih specijaliziranih za šire shvaćenu popularnu glazbu. A na čijem su čelu tenor saksofonista , kompozitor, aranžer i bandleader Mak Murtić ( 1988. Zagreb) i djevojka mu Maja Rivić (1982. Zagreb), koja je u orkestru zadužena za vokalne dionice. Ne kažemo namjerno za pjevanje, jer se njen ugodni glas koristi ponajviše kao još jedan djelić zvučnog mozaika, koji ravnopravno komuncira i gradi sliku sa ostalim instrumentima. Oboje su, kao uostalom i još jedna pjevačica sa naših prostora Maja Grgić, u London došli studirati glazbu na čuvenoj London School for Contemporary Music, prvo na općem odjelu prije dvije godine,a od jeseni oboje bi nastavili na odsjeku za skladanje.
Mak i Maja su surađivali i svirali i u Zagrebu, i tamo su imali sastav sličnog line-upa,a kada su došli u grad na rijeci Temzi su odlučili tu negdje nastaviti. Zanimljivo da je studenata glazbe općenito sa naših prostora iznimno malo. Tek pokoji na studijima klasične glazbe ( sad dolazi gitarista Srđan Bulat na elitnu Royal Academy of Music!) i nešto na studijima jazza, jer to sve treba krvavo plačati. A osim toga, jelte, Hrvatska nije još članica Euroipske skupnosti, pa će zahvaljujući našim vajnim politčarima i njihovoj legendarnoj sporosti trebaće čekati nakon ulaska u EU naredne godine još 6 narednih da se može raditi bez radnih dozvola, papira i kojećega još. Čak i ako si student ograničenja su užasna i sve veća., tako da je London doista kompiciran, dalek i nekako nonfriendly za naše glazbenike.
Dobro de, Mak je Murtić sastavio, kako ga on zove „ensemble", ili drugojačije MIMIKA, sakupivši lijep broj odličnih mladih solista sa raznih škola i sa njima polako radi, svira po klubovima, a evo ga i sa prvim CD-om, na kome je snimak njegove 7-stavačne „From Schratch To Structure Suite". „Ensemble", misli se na orkestar poput onih proširenih kakve su imali Charlie Mungus, Gil Evans ili Gerry Mulligan,a ima i asocijacija na nažalost na sada nepostojeći Vienna Art Orchestra ( sa ženskim vokalom u postavi!) ili second line New Orleans ulične marširajuće orkestre. Ovo zadnje jer u line-upu imaju i tubu, koja se polako ali sigurno vrača na scenu posljednjih desetljeća, i zbog korištenja sekcije limenih duvača raznih prigušivača. Dakle, čak 6 reeds svirača, plus četiri u brass sekciji, ritam sekcija od tri člana, te na koncu ženski glas.
Još i to Maka smo Murtića već opazili kao suradnika Jazz orkestra HRT-a za koji je napisao par aranžmana, od kojih su neki već svirani i snimani. Dakle, talenat u rastu koji tek treba pokazati svoje prave kvalitete.
Preslušavanje ovog CD-a nam daje za pravo da kažemo da polako dobijamo još jednog sposobnog skladatelja, aranžera i bandleadera. Koji pametno kombinira tradicionalne zvukove raznih orkestara,; tu prije svega mislimo na Mungusa i Ellingtona, tu na upotreba klarineta i flaute, neprestano pulziranje ritamske sekcije, na snimcima sa kontrabasom,a na koncertima u izvedbi zaista briljantnog Theona Crossa ( čiji je brat zadužen za trombon i također darovit solista!). Repetitivni ritmovi, obligata i riffovi u kojima sa pažnjom kombinira topli zvuk drvenih duvača sa brass sekcijom ( na snimcima samo trubač Eikel Venegas Hernandez!), dok na koncertima orkestar ima dvojicu trubača, dodani glas Maje Rivić , i evo dobitne kombinacije, koja zvući i nekako starinski, sa onim otužnim glissandima klarineta i sopranskog saksofona, sa tubom koja neprestano podržava groove i ritmički potisak, te sa trubom( ama) koji sviraju negdje visoko,visoko, visoko, mišičavo da bolje ne može ni biti. Na CD-u gitara je akustična, što opet zvući nekako vintage, na koncertima opet električna, klavirista je na električnom klaviru,a postava se mijenja od nastupa do nastupa, u zavisnosti tko može da dođe na gigove.
Suita snimljena na ploči govori o raznim kulturama, jezicima, migracijama, koje se miješaju. Kao i glazbenici u orkestru MIMIKA, koje je vjetar u London nanjeo sa raznih prostora i iz civilizacija- od Hrvatske do Malte, Španije i od kojekuda još. Jah, na snimcima je ubačena i violina, onako starinski svirana poput Grapellija i sličnih velikih instrrumentalista na tom glazbalu. Nekolicina članova su već stasali solisti- uz tamonoputu braču Cross, tu su i tenorski saksofonista Rob Milne, pa pijanista Steve Parker, koga na koncertima mijenja Adam Michael Bridges, te još neki glazbenici.
Nedavno smo ih gledali u klubu „The Dentist"u okviru vrlo zanimljivog The Clapton festivala, kada su se na sceni prikazali u 14-članom sastavu sa dvije trube i tubom i te se nedjelje okupila dosta velika i zanimljiva grupa intelektualaca i glazbenika koji ih očito uredno prate iz giga u gig. Koncert je prošao u savršeno veseloj atmosferi, par solista je blistalo, tubista i trubači, pa prvi tenorista i baritonista Louis Schultz Wiremu, te bubnjar Troels Lund-Sorensen, kao i obojica alt i sopran saksogfonista, te klarinetista. Maja Ruvić je odpjevala i jazz stilizaciju jedne međumurske narodne, tako da se čuo i dragi nam hrvatski jezik, izveli su nešto sa ploče i još dodali par skladbi i aranžmana Maka Murtića. Veselo. Zanimljivo i nadasve ambiciozno, jer u današnjim uvjetima voditi veliki orkestar i pisati za njega originalnu glazbu predstavlja hrabrost prve vrste,a vidi ti naših studenata-dođu u London na studije i usude se na ovakav stvaralački rizik. Svaka čast; ostajemo na liniji o očekujemo još bolje radove i zanimljiviji velikoorkestarski jazz.
Ps. Dobro siguran sam da će se mnogi upitati iz kog plemena potiče Mak,a odgovor bi bio očekivan- djed mu je veliki hrvatski skikar Edo Murtić. Jabuka ne pada daleko od stabla, rekli bi!
London, lipanj 2012


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja