A Little Book of Notes / Borna Šercar

Konkurent za prestižne jazz nagrade

Datum objave:
04.12.2012.
Autor:
Dragutin Matošević
Borna Šercar's Jazziana Croatica - "A Little Book Of Notes"

Borna Šercar's Jazziana Croatica je relativno novo i manje poznato ime na hrvatskoj jazz muzičkoj sceni. Međutim, kada se pogledaju imena koja čine tu skupinu: Borna Šercar - bubnjevi, vođa ansambla ; Ante Gelo - gitara ; Tihomir Hojsak - kontrabas ; Zvijezdan Ružić - klavir ; Vojkan Jocić - saxofoni, iole bolje informiranim jazzoljupcima bit će jasno da je to skupina kvalitetnih i dobro znanih jazz glazbenika. Oni su već dokazani u nekim ranijim projektima i za njihov ansaml vrlo brzo, znat će mnogi ljubitelji jazza s ovih prostora.

Kako sami za sebe kažu, Ansambl Jazziana Croatica je osnovan s ciljem nastojanja očuvanja hrvatske glazbene baštine s raznim folk utjecajima i nametanja nekih novih "standarda" u hrvatskom jazz izričaju. Na tom tragu je i njihovo prvo diskografsko ostvarenje - album "A Little Book Of Notes" (Aquarius Records, 2010) sa 10 skladbi (uglavnom autorskih, uz tri obrade: M. Perković - "Battalion", B. Bersa - "Sunny Field", I. Tijardović - "Marjane, Marjane").

U, rekao bih, ravopravnoj zastupljenosti, svi članovi Ansambla Jazziana Croatica, podjednako nose "teret" muzičke interpretacije materijala sa njihovog albuma. Iako u svom imenu ansambla ima i ime Borne Šercara, cijenjenog jazz bubnjara, izbjegnuta je zamka da to bude "bubnjarski" album. Svi muzičari su ravnopravni i svojim instrumentima nam prenose svoju muzičku priču. Ta priča, zasnovana je, naravno, na jazzu. U predstavljenom materijalu ima i klasičnog jazza - bebopa obojanog utjecajima Coltranea i Parkera, ali ima i slobodnih formi jazza isprepletenih etno motivima, naročito prepoznatih u kompoziciji "Soko Loved Him".

Moj favorit je prva pjesma sa albuma - "New Red Dwarf". Ako se vama svidi neka druga pjesma - onda je ovaj album postigao svoj cilj - uspio se svojim sadržajem istaknuti na više mjesta. Ovaj album je ozbiljni konkurent za prestižne jazz nagrade i s njime će oni koji o njima odlučuju morati ozbiljno računati.


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja