Sol & Luna / Elvis Stanić

Sol & Luna

Datum objave:
26.01.2013.
Autor:
Davor Hrvoj
Elvis Stanić Group

Sol & Luna
(Croatia Records)
Elvis Stanić, cijenjeni lovranski gitarist, harmonikaš, skladatelj, aranžer, producent i organizator jazz festivala, objavio je novi dvostruki CD Sol & Luna. Na promotivnim koncertima što ih je sa svojim Bandom održao 26. lipnja 2012. u zagrebačkom Vip Clubu i 6. srpnja na Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji, pokazao je da mu koncertne izvedbe ni u jednom dijelu ne zaostaju za studijskima.
Za snimanje novog albuma Stanić se pouzdao u stalne dugogodišnje suradnike: pjevačicu Meri Trošelj, klavijaturista Maaseja Kovačevića, basista Gorana Rukavinu i bubnjara Branimira Gazdika. S njima je nastupio u riječkom Palach Clubu, još jednom dovoljno uspješno da snimke s koncerta uvrsti na drugi CD - Luna. Svojevrsni je to "best off " Stanićeva stvaralaštva. Naime, radi se o izvedbama pet skladbi iz raznih razdoblja karijere koje pružaju uvid u razvoj njegove glazbe tijekom petnaest godina. One odaju sjajnog gitarista (svira samo gitaru) prepoznatljiva zvuka, ali i svestranog autora koji je stvorio osoban glazbeni govor zasnovan na jazzu i fusionu, začinjen glazbenim elementima brazilske, mediteranske, ukratko, svjetske glazbe, uvijek uz aranžmane u kojima ima dovoljno prostora za improvizacije svih članova Banda, dovoljno vještih da tom dijelu daju vlastiti doprinos.
Aranžersku i skladateljsku vještinu, muzikalnost, maštovitost i osebujnost, Stanić dokazuje studijskim izvedbama uvrštenima na prvi CD - Sol - u kojima, osim gitara, svira i harmoniku. Radi se o sedam novijih skladbi od kojih je jednu, Bosih nogu, napisao u suradnji s pjevačicom Meri Trošelj s kojom ju izvodi u duu svirajući citru, zatim o Stanićevoj obradi istarske narodne pjesme Ča je more te njegovoj obradi pjesme Brod u boci Remija Kazinotija i Zlatana Stipišića Gibonnija iz repertoara Olivera Dragojevića koji se u izvedbi, kao i na koncertu u Opatiji, pridružio sastavu. U tim djelima Stanić je ponovno "otputovao" u krajeve koji ga glazbeno fasciniraju: Španjolsku, Kubu, Sjevernu Afriku, Bliski istok. Njihove glazbene osebujnosti još je snažnije utkao u svoj fusion istup sve više okrenut World Music zvuku, kao i na prethodnom albumu Bolja strana svijeta. Govorimo li o djelovanju njegova Banda, Stanić se na albumu više nego ikada okreće autorskoj suradnji s riječkim zborom Putokazi. Naime, vokal je za njega uvijek igrao važnu ulogu, a tako je i na ovom CD-u. Zato je, uz spomenute glazbenike, uključujući pjevačicu Meri Trošelj te trubače Antonia Gečeka i Branka Sterpina, na snimanje pozvao u goste bivše članice Putokaza, Natašu Tonković i Natašu Uljan te mladu Albu Nacinovich. U većini skladbi ne radi se o interpretaciji stihova već o pjevanju vokaliza koje u Stanićevim zamislima poprimaju boju novoga glazbala i time cjelini daju poseban zvuk.
Dvostrukim CD-om Sol & Luna, Stanić poručuje da njegova kreativna iskra i poriv za nova glazbena istraživanja ne posustaju. Naprotiv, glazbeni materijal objavljen je s opravdanim razlogom kako bi se dokumentirao još jedan pomak u njegovoj karijeri.

(Preuzeto iz novina Cantus, br. 175)
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja