With Every Breath / Lela & Joe Kaplowitz

With Every Breath

Datum objave:
10.04.2013.
Autor:
Davor Hrvoj
Lela & Joe Kaplowitz / Jazz orkestar HRT-a
WITH EVERY BREATH
(Aquarius Records)

Jazz orkestar HRT-a nikad nije objavio toliko izdanja u kratkom razdoblju kao u posljednjih godinu, dvije, bez obzira radi li se samostalnim projektima ili o suradnji s renomiranim hrvatskim skladateljima i solistima. Posebice je važna činjenica da je na većini tih albuma dokumentirano hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.
Jedan od tih albuma je With Every Breath koji su, uz Orkestar pod ravnanjem Saše Nestorovića, snimili supružnici Kaplowitz: pjevačica Lela i pijanist Joe. Oboje su svestrani umjetnici, iznimno traženi na našoj glazbenoj sceni. Lela je pjevačica jazz glazbe, ali i mjuzikla i ostalih stilova, glazbena pedagoginja, skladateljica i pjesnikinja, a Joe pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer, jednako uvjerljiv svirajući jazz i klasičnu glazbu. Nakon albuma Love Me or Leave Me i Little Boy With a Big Heart, koje su snimili s malim sastavima, ovo je njihov prvi CD ostvaren s big bandom.
I u tom okružju sjajno se snalaze - uvjerljive izvedbe, raznovrsne skladbe, sjajni aranžmani, siguran vokal, sjajan big band, puno boja, dinamika... Jednako su uzbudljivi i njihovi koncerti s Jazz orkestrom HRT-a, primjerice onaj na kojem su 28. veljače ove godine u zagrebačkom Vip Clubu promovirali ovaj CD.
Osim što je osebujna i prepoznatljiva, glazbenica iznimnih vokalnih sposobnosti, bez obzira pjeva li stihove u temama, vokalize ili scat improvizacije, Lela se na ovom izdanju predstavlja kao kompletna autorica. Naime za osam od deset skladbi napisala je glazbu i tekstove. Radi se o djelima raznolika karaktera koja odlikuje maštovitost, osjećaj za jazz i poznavanje tradicije u svoj svojoj raznolikosti. Značajni su i tekstovi koji govore o vrijednosti života, univerzalnoj ljubavi, važnosti pozitivnog stava, zahvalnosti prema onome što imamo i što smo dobili u nasljeđe, samopoštovanju, poštovanju prema predšasnicima.
Dvije instrumentalne skladbe napisao je Joe koji je, osim što svira glasovir, priredio sve aranžmane za ovaj program, ostvarivši sjajan sklad između pjevačice, orkestra i solista. Kao stalni suradnik Jazz orkestra HRT-a, s kojim je kao pijanist nastupio u raznim programima, Joe je dobro upoznat s njegovim mogućnostima, ali i sklonosti članova, posebice onih koji poduzimaju improvizacije. Zato je, osim što je vodio računa o karekteru Lelina glasa i njezinoj interpretatorskoj osobnosti, u aranžmanima predvidio solističke dionice za mnoge od njih što glazbi na ovom albumu daje karakteristični jazzistički štih.
(Preuzeto iz novina Cantus, br. 179)


© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja