Runjić in Blue / Ines Tričković

Runjić in Blue

Runjić in Blue
Datum objave:
27.09.2013.
Autor:
Davor Hrvoj
Ines Tričković Sextet

RUNJIĆ IN BLUE
(Skalinada)

Mlada dubrovačka pjevačica Ines Tričković sa svojim je sekstetom 1. ožujka u Vip Clubu promovirala svoj prvi CD, Runjić in Blue. U istom je prostoru taj program predstavila 24. travnja na 5. All Women Jazz Festivalu - Jazzarella. No, s glazbom što ju je snimila za taj album prije je, tijekom jednomjesečne turneje, upoznala azijsku publiku. U međuvremenu je još jednom, u duu s gitaristom Joeom Pandurom, poduzela turneju po Kini. Neuobičajeno velika koncertna aktivnost za glazbenicu na početku karijere koja svoj iskaz želi ostvariti na području jazz glazbe.
Da "misli ozbiljno" pokazala je već izborom glazbenika, ali i aranžmanima. Dok većina jazz pjevačica voli nastupati uz pratnju trija, ona je oformila veći ansambl, a nazivom Ines Tričković Sextet sugerira da se neradi o njezinom pratećem sastavu već o članovima s kojima želi ravnopravno ostvarivati svoje glazbene zamisli - predstavljanje skladbi Zdenka Runjića (osim Runjića, tekstove za njih napisali su Tomislav Zuppa, Ante Duplančić, Momčilo Popadić i Jakša Fiamengo) u jazz okružju.Odabrala je cijenjene jazz glazbenike raznih naraštaja koji su ih sposobni uvjerljivo interpretirati: trombonista Luku Žužića, alt i sopran saksofonista i flautista Andreasa Marinella, pijanista Hrvoja Gallera, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Krunu Levačića. U izvedbi pjesme Oluja pridružio im se mladi alt saksofonist Grgur Savić.
Najvažnijuulogu u kreiranju glazbe za ovaj CD odigrao je Žužić, školovan glazbenik koji je nakon završene Muzičke akademije u Rijeci, smjer klavir, svršio studij trombona na Akademiji u Grazu, a trenutno je, kao trombonist, stalni član HGM jazz orkestra Zagreb, te Jazz orkestra HRT-aza koji povremeno piše aranžmane. On je priredio aranžmane za sve pjesme koje su snimili za ovaj album. Svakoj je pristupio na drukčiji način, obojao ju je posebnim ugođajem, naglasio karakter pjesme, ujedno istaknuvši i vlastite afinitete prema suvremenom jazzu. Zadatak nije bionimalo lak jer trebalo je spojiti dva naoko nespojiva entiteta. Naime, Runjićeve su pjesme: Lamento, Ti me vodi preko voda, Kapetane moj, Picaferaj, Oluja, Marča funebra i Laku noć Luigi, laku noć Bepina, toliko osobne i karakterisatične da je opasan svaki pokušaj njihovog prekrajanja. Upravo zato intervencije u same teme bile su neznatne. InesTričković ih nije niti pokušavala pretvoriti u jazz jezik, no koristilaih je kao predložak za svoje scat improvizacije, a Žužić je dovoljno prostora za sola ostavio i ostalim članovima sastava.
CD Runjić in Blue još je jedna potvrda vrijednosti stvaralaštva Zdenka Runjića čija djela iznova privlače glazbenike raznih žanrova, mame da ih interpretiraju, bez obzira radi li se o oponašanju izvornika ili kreativnijem pristupu kroz koji pokušavaju otkriti nove vrijednosti, skrivene detalje ili pokušavaju ukazati na neki drugi smisao njegove glazbe, kao što je slučaj u pristupu seksteta Ines Tričković.
(Preuzeto iz novina Cantus br 180)

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja