5. Jazz u veljači u GKL Split

5. JAZZ U VELJAČI U GRADSKOM KAZALIŠTU LUTAKA SPLIT
5. Jazz u veljači u GKL Split
Datum objave:
26.01.2015.

GKL Split i ove godine, peti put za redom, organizira ciklus koncerata pod nazivom „Jazz u veljači" koji će na daske splitskog lutkarskog kazališta dovesti poznate zvijezde, ali i neka nova imena jazz scene.

Ovogodišnji program započinje nastupom mladog splitskog kvinteta Repassage u pratnji gitarističkog virtuoza i omiljenog gosta jazz programa „kod lutaka"  Mate Matišića. Iduću subotu, na datum Valentinova, nastupa Zoran Predin s Damir Kukuruzović Django bendom, a svi koji su prisustvovali Predinovom koncertu u GKL-u prije dvije godine dobro znaju zašto se ovaj glazbeni događaj ne smije propustiti! 
Ciklus će 28. veljače zatvoriti Blazin' Quartet iz Amsterdama, bend koji vješto koristi raznoliko europsko porijeklo u formiraju jedinstvenog izričaja prepoznatog i  nagrađivanog na europskoj jazz sceni.

 

OPŠIRNIJE O IZVOĐAČIMA


Ovogodišnji ciklus Jazz u veljači otvara Repassage u subotu 7. veljače u 20.00 sati. 
Mladi splitski kvintet Repassage slijedi stilski pravac gipsy swing koji je obilježio tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća u europskoj popularnoj glazbi te započeo razvoj jazz kulture u Europi. Aktivno djeluju na glazbenoj sceni od 2012. godine u postavi Martina Matković, udaraljke, Kajo Milišić, gitara, Duje Divić, saksofon, Marko Pažanin, gitara te Jelena Galić, vokal i kontrabas. Repassage obuhvaća široki spektar glazbenog izričaja, od brzih swing ritmova i romskih tradicijskih pjesama odsviranih u jazz maniri do ugođajnih i melankoličnih balada toga vremena. 
Osim obrada poznatih standarda old-school jazza, Repassage će publici u GKL-u predstaviti i autorski materijal nastao tijekom protekle godine, a koncert će izvesti uz podršku poznatog dramskog pisca, multiinstrumentalista, skladatelja i gitarističkog virtuoza Mate Matišića.

 

Iduću subotu, 14. veljače, u 20.00 sati nastupa Zoran Predin, slovenski pjevač, skladatelj, tekstopisac, kantautor, osnivač kultne grupe Lačni Franz. U svojoj dugoj karijeri Predin je objavio 34 albuma različitih glazbenih žanrova od rocka, popa i word musica do gypsy swinga.

Trenutno nastupa u žanrovski različitim koncertnim programima, a ove godine u splitskom GKL-u predstavit će onaj s Damirom Kukuruzovićem, jednim od najboljih gypsy jazz gitarista u regiji i velikim štovateljem ostavštine Djanga Reinhardta. Kukuruzović je sa svojom Django Bandom, čiji su članovi Bruno Urlić, violina i vokal, Ivo Sanković, bass, Goran Grgurač, ritam gitara i Nenad Novalić, doboš, izdao dva albuma Green Hill Gypsy Swing i Manouche. Sa Zoranom Predinom objavio je singl Uzmi me, a sam Predin kaže da najbolje tek dolazi!
Na zajedničkom koncertu u lutkama izvest će brojne pjesme sa uspješnih solo albuma, gypsy swing standarde i Predinove najveće hitove koji pod Damirovim prstima oživljavaju na originalan način i nezadrživom energijom pokreću publiku!


Zadnju subotu u veljači (28.2.) u goste dolazi Blazin' Quartet, bend koji ne poznaje glazbene granice, a njegovi članovi se usuđuju miješati svu glazbu koju vole i u kojoj se osjećaju dobro, kako bi slušatelja uvukli u vlastiti svijet. Raznoliko europsko podrijeklo osjeća se u njihovom jazz izričaju, dok se glazba oslanja na melodiju, ritam i međuigre, a nedostatak akorda instrumentima daje prostora za elektroničke zvukove i petlje. 
Srđan Ivanović, bubnjevi,kompjuter i kompozicija, Joad Driessen, tenor saksofon i Mihail Ivanov, bas, diplomirali su na Conesrvatorium de Amsterdam, a Michael Rorby, trombon, na Kungl Musikhogskolan s posebnim počastima. Odmah nakon studija karijera im kreće uzlaznom putanjom i svoju kvalitetu dokazuju već 2009. kada osvajaju neke od najprestižnijih nagrada u Europi, Dutch Jazz Competition i Holland Casino Jazz&Pop Award. Njihov album prvijenac Finding a way (2009.) izvrsno je primljen među kritikom i publikom. Drugi album Jalkan Bazz, izlazi 2012., a producirao ga je kultni crnogorski umjetnik Rambo Amadeus.

Sva tri koncerta održat će se u Gradskom kazalištu lutaka Split s početkom u 20.00 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 021 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1. 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja