Fred Frith Trio nastupa u Teatru &TD

Fred Frith Trio nastupa u Teatru &TD
Datum objave:
20.01.2015.

Jedan od osnivača kultnog engleskog avantgardnog rock benda Henry Cow, tekstopisac, skladatelj, majstor improvizacije i multiinstrumentalist Fred Frith stiže u Teatar &TD s dvojicom kolega kompozitora odnosno perkusionistom Jordanom Glenom te basistom Jasonom Hoopesom. Ovim fantastičnim triom Fred Frith se vratio svojim korijenima, rock i folk glazbi odnosno geslu manje je više. Gitara, bas i bubanj čine glazbu ovog trija jednostavnom, intimnom, a opet zaigranom. Osim nastupa Fred Frith Trija na koncertnom je programu i audiovizualni projekt 50th Day of the Year. Glazbenici i skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, multimedijalni umjetnik I. M. Klif i oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić kroz zajedničku improvizaciju istražuju i predstavljaju proces stvaranja instant audiovizualne kompozicije.Koncert će se održati 19. veljače u velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 21 sat. Cijena ulaznice biti će u pretprodaji 50kn, a na dan koncerta 70kn.
Fred Frith, guitar, bass, voice


Jason Hoopes, bass

Jordan Glenn, drumsU bendovima kao što su Art Bears, Massacre, Skeleton Crew, Keep the Dog, Tense Serenity, Fred Frith Guitar Quartet, Eye to Ear i najnovijem Cosa Brava, Fred Frith je uvijek ostajao vjeran svojim korijenima u rock i folk glazbi, dok je istovremeno istraživao i prihvaćao najrazličitije utjecaje, od književnog stvaralaštva Eduarda Galeana do umjetničkih instalacija Cornelije Parker. Također, izrazito je značajno Fredovo umjetničko djelovanje na međunarodnoj improvizatorskoj sceni, na kojoj je poznat i prepoznat kao solo izvođač, ali i u različitim suradničkim projektima s kolegama: Han Bennink, Chris Cutler, Jean-Pierre Drouet, Evelyn Glennie, Ikue Mori, Louis Sclavis, Stevie Wishart, Wu Fei, Camel Zekri, John Zorn. Svoj je skladateljski jezik razvio pišući djela za Arditti Quartet, Asko Ensemble, Bang on a Can All-Stars, Ensemble Modern, Concerto Köln, ROVA Sax Quartet i druge, a kao autor glazbe potpisuje i niz plesnih projekata i filmskih partitura.
I dalje iznimno aktivan, Fred nastupa s brojnim velikanima suvremene glazbene scene, ali i s mladim glazbenicima za koje ćemo tek čuti.

50th Day of the YearAudio i video materijali su dakako u stalnom međuodnosu - video materijali se dijelom generiraju iz zvučnih signala, a procesirani video signali povremeno postaju dio zvučne slike. Generirani glazbeni i vizualni materijali rezultat su simultane i međuovisne muzičke i vizualne grupne improvizacije, kreirajući u svakoj izvedbi drugačije audiovizualne strukture. Arhitektura prostora svojim izgledom i akustičkim karakteristikama također uvjetuje ishod pojedinačne izvedbe. Zbog složenog procesiranja signala gitara, mikrofona i pickupova, kao osnovnih izvora zvuka, akustika prostora i korištena audio oprema svakako su važan segment ukupne zvučne slike. Također, video materijal se temelji isključivo na materijalu s kamera i audio reaktivnih analognih uređaja, čime izgled scene i dvorane postaju sastavni element ukupnog ugođaja.Day of the Year iza sebe imaju respektabilan niz nastupa u regiji i inozemstvu: TBA festival, Portland; Abrons Arts Centre, New York; Limit art festival, Beograd; Onjitsu Gekijyo Hall, Tokyo; DNA festival, Tokyo; IETM Pogon jedinstvo, Zagreb; Pula film festival, Pula; Dani Nove Glazbe, Split; Žedno uho, Zagreb; Onassis Cultural Center, Atena.

www.dayoftheyear.org

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja