Ivan Kapec objavio aranžmane za hrvatske božićne pjesme

Ivan Kapec objavio aranžmane za hrvatske božićne pjesme
Datum objave:
06.12.2008.

Predgovor

Dvije su me stvari ponukale na ovaj rad. Prva je nedostatak objavljenih autorskih aranžmana za modernu akustičnu gitaru u Hrvatskoj, a druga je izbor pjesama.

Tijekom vremena nastale su mnoge obrade, izvedbe i razna izdanja hrvatskih božićnih pjesama. Svaka generacija glazbenika dala je neki svoj doprinos ovoj neiscrpnoj temi.
Upravo zato bio je pravi izazov odlučiti se za božićne pjesme i pritom ponuditi i svoju aranžmansku viziju i izvedbu (na priloženom CD-u).

Ovaj izbor uključuje i neke od najpoznatijih božićnih pjesama kao što su Narodi nam se, Svim na zemlji, O Betleme, ali i manje poznate pjesme npr. Ljubljeni Jezušek (iz pjesmarice Cithara Octochorda, 1757.), kao i jednu lokalnu inačicu Va se vrime godišća iz Bakra.

Aranžmani su osmišljeni tako da i iskusni gitaristi, ali i oni koji su tek započeli svirati gitaru mogu u ovoj zbirci pronaći dovoljno zanimljivog materijala za sviranje.

Zahvaljujem svom ocu Davorinu Kapecu što mi je ustupio notne materijale iz svoje opsežne privatne zbirke koji su mi značajno pomogli pri stvaranju ovih aranžmana.

Rad posvećujem nadahnjujućoj vedrini koju u naš dom unose Evelina i naši sinovi Petar, Toma i Tadej u božićno i svako drugo vrijeme.

Ivan Kapec

Ivan Kapec: Klanjam ti se Kraljiću - Hrvatske božićne pjesme

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja