Antun Tomislav Šaban

Biografija

Tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban klasično je školovani skladatelj s posebnim afinitetom prema jazz glazbi. Diplomirao je i magistrirao klasičnu kompoziciju na bečkom Glazbenom univerzitetu. Kao student i slobodni umjetnik - glazbenik, skladatelj i glazbeni menadžer, osam je godina boravio u Beču, a studirao je jazz i u SAD-u. Radio je kao menadžer Austrian Jazz Composers Orchestra. Sklada i aranžira za jazz sastave, a uz njegova komorna, solistička i orkestralna djela, posebno mjesto zauzima opus jazz skladbi pisanih za veliki jazz orkestar. Ta djela je pod njegovim ravnanjem izvodio niz profesionalnih i studentskih jazz orkestara u nekoliko europskih zemalja i SAD, a snimljena su za Hrvatski, Slovenski i Austrijski radio. Uz svoj skladateljski rad, Šaban obnaša dužnost glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja, te umjetničkog voditelja jazz projekata HDS-a (Međunarodni dani jazza, Proljetna revija jazza, Jazz ciklus), u kojem svojstvu je od 2000. umjetnički osmislio i organizirao stotinjak jazz koncerata u Zagrebu i drugdje. Dobitnik je nekoliko nagrada za skladateljski rad na području klasične i jazz glazbe, te diskografske nagrade "Porin" za najbolju jazz produkciju.

Diskografija

Razgovori

Zvuk jazz orkestra uvijek mi se činio čarobnim

05.01.2015 Davor Hrvoj

Razgovor s Antunom Tomislavom Šabanom povodom objavljivanja albuma »Swing Analysis« (Fonart/Aquarius Records)

Tajni prolaz hrvatskih jazzista na svjetsku scenu

20.09.2005 Davor Hrvoj
Kad se sagleda vrijednost između ulaganja i rezultata, jazz bi mogao biti odmah proglašen najuspješnijoj umjetnošću u Hrvatskoj. Međutim, to baš nije jednostavno. Ono što je kvalitetno nije na sustavan način promovirano, već su to rade pojedinci.

Uspješan model za promociju hrvatske kulture u inozemstvu

20.01.2002 Davor Hrvoj
Mladim, talentiranim glazbenicima zatvaramo put i onemogućavamo im školovanje. To nije pravedno, a činimo i štetu hrvatskoj kulturi jer im ne omogućavamo da se razviju na pravi način. To, na žalost zahtijeva još dosta vremena i ne vjerujem da se problem pomanjkanja jazz pedagogije može riješiti u okviru postojećih institucija.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja