Borna Šercar

Biografija

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar rođen je 4. svibnja 1972. u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki.

Njegovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za animirane filmove, te suradnja s kazalištima (HNK, Mala scena). Honorarno djeluje u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Vojnom simfonijskom puhaćem orkestru, Orkestru HNK i drugima.

Stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla, a djeluje i u više sastava koji se bave jazz glazbom: Trio Matije Dedića, Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive i Ladislav Fidri Quintet.

Već dugi niz godina surađuje s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, a tijekom dugogodišnje karijere imao je prilike raditi i s Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima.

U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boob--n--yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe.

Zapaženi su njegovi nastupi na glazbenim staklenkama – flashophone – s gitaristom Antom Gelom diljem Europe i Južne Amerike.

Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine. I također dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara 2014.g.

Za diskografsku nagradu Porin nominiran je 2008. godine u nekoliko kategorija, od kojih valja istaknuti kategoriju za najbolju jazz kompoziciju.

Slikanjem se bavi od 2006. te je u travnju 2008. godine postavio prvu samostalnu izložbu izloživši više od 20 umjetničkih slika u tehnici akril na platnu. Nakon toga uslijedila je i druga samostalna izložba u rujnu 2008. godine u Galeriji Prica u Samoboru. Treća izložba postavljena je u galeriji FSB-a, četvrta u jesen 2009. u Vukovaru u Hrvatskom domu. Peta samostalna izložba postavljena je krajem 2009.  u Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu. Slijede izložbe u Virovitici, Vrbovcu, Zagrebu,..itd

Početkom 2009. osniva jazz kvintet Borna Šercar's Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske kompozicije inspirirane hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom.S Jazzianom Croaticom Šercar je već u prvoj godini postojanja imao zapažene nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu, album A Little Book Of Notes u izdanju Aquarius Records-a nagrađjen je i Porinom 2011.g. Nagradu Franjo Dugan, ansambl dobija za najbolji koncert održan u Salonu Očić 2011.g. na kojem su praizveli kompoziciju Miljenka Prohaske koja je skladana baš za Borna Šercar's Jazziana Croatica.

Od jeseni 2009. djeluje u ansamblu Orient Expresto pod vodstvom Mateja Meštrovića s kojim je već nastupio u Samoboru, Zagrebu, Beču i Tokiju.

Pisanjem poezije bavi se dugi niz godina. Prvu zbirku pjesama i slika Glazbene vjetrenjače objavio je 2010.g

U proljeće 2011.g. osnuje svoj trio i izdaje svoj drugi nosač zvuka za Aquarius Records, 'Event' na kojem uz svoj trio, Zvjezdan Ružić na klaviru i Vedran Ružić na kontrabasu, predstavlja i mladu pjevačicu Sabrinu Hebiri.

Porina ponovno dobija 2013.g. za skladbu „Melancholy“ sa albuma Borna Šercar's Jazziana Croatica „NEHAJ“

Surađuje s kazalištima kao kompozitor glazbe za predstave (HNK Rijeka, HNK Split, ZKL , GK Žar-Ptica, Narodno pozorište Tuzla...itd) i kao scenograf(HNK Rijeka, HNK Split...).

Diskografija

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja